Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

SM på hemmabanan

Ungdomarna som jagar guld.

Motocross: SM på Annebergsbanan
Senast Varbergs MK arrangerade SM var 2009. Men nu när klubben fyller 90 år och Annebergsbanan 65 passar man på igen. 
I ungdoms- och juniorklasserna finns det sex stycken åkare som representerar Varberg. Men att de tillhör samma klubb innebär inte att de arbetar som ett lag.
 – Cross är en väldigt individuell sport så man är oftast för sig själv. När man tävlar så släpper man ju inte förbi någon som kommer snabbare bakifrån bara för att man tillhör samma lag. Man vill ju ha så många poäng som möjligt, säger Max Erlandsson. 
Ni hjälps inte åt när ni tränar?
 – Hjälper skulle jag väl inte säga direkt. Inte jag iallafall. Jag tycker oftast det är gött att träna själv. Jag tror inte det är någon som hjälper någon annan, säger Filip Olsson. 

Den äldsta av Varbergsåkarna är Max Erlandsson. Han kör i elitklassen och ligger inför helgen på en sjätteplats i SM, som körs över 7 deltävlingar. De som kör i U17-klassen är Filip Olsson, Emil Jönrup, Albin Norrin och Josef Andersson. Emelie Andersson är Varbergs MK:s enda tjej som ställer upp i SM, i klassen MX-girls. Och hon har målet klart.
 – Målet i helgen är topp 15. Det är lite nervöst, men det känns bra i och med att det är hemmabanan. Jag har haft lite otur med lite krascher och så tidigare under säsongen. Men jag har kvalat in till varje SM-tävling iallafall, säger Emelie Andersson.

Det är placeringarna 1-15 som ger poäng enligt en fallande skala. Den av Varbergsåkarna som har lyckats samla in flest poäng under SM-säsongen är Filip Olsson. Han ligger inför helgens deltävling på en andraplats i U17-klassen, åtta poäng efter ledaren.
 – Det har la gått ganska bra för mig också, inflikar Emil Jönrup.
Det stämmer. Emil har bland annat en andraplacering i år och ligger på femte plats i totalen.

Att tävla i motocross är ingen barnlek, även fast de flesta av dem har kört sedan de var 4-5 år. Det går uppåt 50 km/tim på Annebergsbanan, och de höga hoppen innebär risker. Det brukar gå åt ungefär en cross per säsongen berättar de. Men det är farten som lockar, trots riskerna för både utrustning och kropp.
 – Jag har vart skadad den här säsongen. Jag slog framlänges och bröt bäckenbenet för ett tag sedan, säger Albin Norrin.
För att kunna prestera på hög nivå gäller det att man ordentligt tränad.
 – Man kan ju inte sitta i soffan och äta chips direkt. säger Josef Andersson som precis som resten av gänget tränar styrka och konditionsträning för att orka åka motocross.

Lär mer om Falkenbergs FF här