Calle Halfvarsson. Arkivbild.

SM-guld till överlägsen Halfvarsson

Calle Halfvarsson tog en överlägsen seger på 15 kilometer klassiskt när skid-SM inleddes på onsdagen. Ett bra besked, med tanke på att distansen är Halfvarssons huvudfokus inför VM i Seefeld.

|

Halfvarsson gjorde en stark comeback i helgens världscupstafett i Ulricehamn efter att ha varit sjuk sedan Tour de Ski vid årsskiftet. I hans första individuella lopp efter förkylningsproblemen gick det lika bra.

29-åringen öppnade lugnt men hade redan efter ett par kilometer fått ett försprång som sedan växte snabbt. I mål var Halfvarsson 47,6 sekunder före loppets tvåa, Daniel Rickardsson, och 55,4 sekunder före bronsmedaljören Jens Burman.

- Det var någon gubbe på sistavarvet som ropade "man får väl gratulera till guldet", så då kändes det rätt klart, säger Calle Halfvarsson till SVT efter loppet.

- Det känns som att det har gått mest uppåt nu. Från tävlingen i Ulricehamn har det känts bättre och bättre. Det här är ett av de loppen i VM som jag satsar hårdast mot, så jag ville ha ett bra svar.

IFK Mora-åkaren Eric Rosjö såg länge ut att knipa en pallplats före landslagsåkarna Rickardsson och Burman, men tappade på slutet och fick nöja sig med en fjärdeplats.

Sprintspecialisten Oskar Svensson, som precis som Halfvarsson åkte på en förkylning efter Tour de Ski, blev sexa i sitt första lopp sedan touren, 1.20 efter vinnaren.