Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahata vann 800 meter före Hanna Hermansson under lördagens tävlingar av Finnkampen på Stockholms stadion.

Sliten Bahta vann – Sverige mot seger

Tre lopp på tre dagar. Inte undra på att Meraf Bahta börjar bli sliten. Ändå kunde hon vinna 800 meter, på ännu ett personbästa, och ge Sverige ett stenhårt grepp om dammatchen i Finnkampen.

Det är svenskt övertag både på dam- och herrsidan efter dag ett, en rejält kylslagen dag ska sägas, på Stockholms stadion.

På damsidan är dessutom dag två såpass stark för svensk del att missräkningar likt den finländska trippeln på 100 meter häck ändå inte ska spela någon roll.

"Helt slut"

Sverige leder med 98,5–84,5 och för att Finland skulle kunna störa på allvar hade det nog behövts fler överraskningar, som på till exempel 800 meter, där duon Meraf Bahta och Hanna Hermansson ledde Sverige till en dubbelseger, med Isabella Andersson på fjärde plats.

Bahta vann på nya personliga rekordet 2.04,41, mindre än ett dygn efter att hon också förbättrade sitt personbästa på 1 500 meter vid Diamond League-galan i Bryssel. På söndag förväntas hon vinna även 10 000 meter på Finnkampen.

- Benen känns bra, men jag är väldigt trött i huvudet. Jag är helt slut efter resan, jag gick upp kvart i sju i morse och landade vid kvart över ett. Jag ville inte ens äta lunch, jag ville bara lägga mig direkt, säger Meraf Bahta, som ändå tror att hon ska mäkta med ytterligare en mil på Stadion.

- Det är klart. Det blir spännande i morgon. Men tre lopp, det är ganska tufft.

Dramatisk mil

På herrsidan leder Sverige med knappa 125–118, bland annat efter en bra avslutning med dubbelseger på beräknade förlustgrenen 1 500 meter samtidigt som Michel Tornéus till slut lyckades klämma till med längdtävlingens enda åttametershopp, och på så sätt ta viktiga poäng för Sverige.

- Jag visste att om jag skulle få vind i ryggen så skulle jag klara det. Det viktiga i dag var en seger, så jag är väldigt glad, säger Michel Tornéus.

Herrmatchen ser ändå ut att kunna bli jämn ända in på sluttampen.

- Det är långt kvar, och det ska vara spännande. Det hade inte varit kul om vi hade gått ut och dödat direkt. Det ska vara tajt, det är roligast för allihop, säger Michel Tornéus.

Söndagens tävlingar startar klockan 13.05.