Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Swenn-Larsson (t.v.) och Frida Hansdotter i gymmet på den svenska förläggningen i OS-byn.

Slalomen först efter väderkaoset

Frida Hansdotter hade tänkt ladda med storslalom inför den riktiga höjdpunkten. Nu står i stället kampen om OS-guldet i slalom först på programmet.

Det blåser friskt i de båda alpinområdena i Pyeongchang. Först fick herrarnas störtlopp och super-G flyttas och på måndagen var det dags för damernas storslalom.

"På grund av kraftiga vindar och väderprognosen är dagens storslalom uppskjuten", meddelade arrangören med två timmar kvar till start.

Det innebär att damernas slalom – där Frida Hansdotter är en av förhandsfavoriterna – på onsdag blir den första alpina tävlingen det här OS:et. Den svenska slalomstjärnan gör ingen hemlighet att det är en medalj som är målet.

- Det vore ju en dröm att ta en medalj på OS. Det är tuffa konkurrenter och jag måste ju verkligen leverera på topp. Men jag har ju bra resultat i ryggen och känner att jag har åkning för det, säger hon.

- Det gäller att satsa järnet i första åket och verkligen vara med, så att man känner att man har medaljvittring.

Fem raka

Frida Hansdotter mötte medierna härom dagen, egentligen mest för att prata storslalom. Men, medgav hon själv, det är ju inte storslalomen som är den stora chansen i Pyeongchang.

Det har visserligen blivit en sjundeplats i storslalom den här säsongen, men det är slalomen som sticker ut. Hansdotter har inte varit sämre än femma och har fem raka pallplatser inför OS-starten.

Utöver storfavoriten, amerikanskan Mikaela Shiffrin, ser Hansdotter främst två andra konkurrenter om medaljerna: schweiziskan Wendy Holdener och den unga slovakiskan Petra Vlhova.

- Det är väl vi som oftast fajtas om pallplatserna och det är en kul fajt. Även om Mikaela nu visat en annan nivå än vi andra, så är det kul att ha Petra och Wendy, att det är en sådan tajt fajt, säger Hansdotter.

Sista chansen?

Svenskan, som har tre raka VM-medaljer i slalom, fick nöja sig med femteplatsen i Sotji för fyra år. Hon siktar betydligt högre än så nu, i sitt troligen sista OS.

Att det kan vara sista chansen på en OS-medalj påverkar dock inte.

- Det är klart att man sätter press på sig själv, men jag känner inte mer press än vanligt. Det är mer att jag vet att jag har bra åkning, vet att jag kan leverera, säger Hansdotter.

- Så om jag ligger topp tre efter första åket är det ju inte någon ny situation, och det är ju skönt.

Damernas storslalom, där Hansdotter får sällskap av Sara Hector och Estelle Alphand, körs i stället på torsdag – om vädret är bättre då.

"Jag var redo att köra i dag, så det är så klart lite synd att det blev framflyttat", säger Sara Hector i en kommentar till flytten.

"Nu blir det på torsdag i stället och jag kommer att vara lika redo att köra då".