Alex Morgan (vänster) och Megan Rapinoe (höger) har tillsammans gjort tio mål i fotbolls-VM i Frankrike.
Alex Morgan (vänster) och Megan Rapinoe (höger) har tillsammans gjort tio mål i fotbolls-VM i Frankrike.

Skytteligaledaren i måltorka – hyllar Rapinoe

Hon har bara gjort mål i en enda match i fotbolls-VM. Trots det är USA:s Alex Morgan delad ledare i skytteligan – tillsammans med bland andra lagkamraten Megan Rapinoe.

ANNONS
|

Två skyttedrottningar med fem mål vardera. Ändå har vägen fram till tisdagens semifinal skilt sig avsevärt för Alex Morgan och Megan Rapinoe.

Den förstnämnda inledde VM med fem fullträffar i en och samma match mot Thailand där slutresultatet blev 13–0. Sedan dess har Morgan dock haft det kämpigt med målskyttet och inte hittat nätet i någon av de efterföljande matcherna.

Megan Rapinoe däremot har vuxit in i mästerskapet och, framför allt i åttondels- och kvartsfinalen, varit tungan på vågen för USA.

"Inte min målsättning"

Morgan själv påstår att hon inte längre tänker på att ta hem Guldskon, priset för turneringens främsta målskytt.

ANNONS

- Det skulle vara stort men det är inte längre min målsättning. Mitt mål är att hjälpa laget att vinna VM. Så länge vi fortsätter att göra mål är jag glad, säger hon enligt Reuters.

Den som annars har varit USA:s klart mest lysande stjärna är Megan Rapinoe som sänkte Spanien i åttondelsfinalen med två straffmål innan hon skickade ut värdnationen Frankrike med ytterligare två fullträffar.

Morgan hymlar inte med att det är Rapinoe som har anfört landslaget i jakten på en försvarad VM-titel efter guldet i Kanada 2015.

- Megan Rapinoe har burit det här laget på sina axlar från Spanien till Frankrike och det kommer krävas den typen av spelare och ytterligare några andra som steppar upp individuellt för att hjälpas åt att bära laget, säger Morgan.

"Beundrar Rapinoe"

För Englands del kanske det gäller att i synnerhet hålla Rapinoe borta från målprotokollet. Enligt Internationella fotbollsförbundet Fifas webbplats har det gått fem år, med 13 vinster och två kryss, sedan USA senast förlorade i en match där den 33-åriga mittfältaren gjort mål.

ANNONS

Englands förbundskapten, Phil Neville, medger att han har stor respekt för spelaren.

- Megan är någon jag verkligen beundrar. Jag gillar henne individuellt, både på och utanför planen. Jag tycker att hon är en världsklasspelare. USA är regerande mästare och laget som alla vill slå, säger han till Fifas webbplats.

TT

Fakta: Skytteligan inför semifinalerna

Fem mål: Alex Morgan, USA, Megan Rapinoe, USA, Ellen White, England, Sam Kerr, Australien.

Fyra mål: Cristiane, Brasilien, Wendie Renard, Frankrike.

Bästa svenskor:

Kosovare Asllani och Stina Blackstenius med två mål vardera.

ANNONS