Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Hillergren/TT
Bild: Andreas Hillergren/TT

Ludwig Billengren: Skillnaden på ett topp- och bottenlag har aldrig varit tydligare

Varbergs Bois gjorde kanske sin bästa match för säsongen.
På andra sidan stod ett Malmö FF som var helt okej, om ens det.
Ändå blev det förlust för bortalaget på Eleda Stadion.

Oliver Stanisic är 27 år gammal och hade inför den här säsongen aldrig spelat i allsvenskan. Aldrig. På andra sidan stod en 22-årig mittback klädd i ljusblått som vunnit SM-guld, spelat i Championship, gjort landskamper och som är på väg till den italienska toppklubben Atalanta.

I den första halvleken överglänste Varbergs Bois-backen superlöftet Anel Ahmedhodzic.

Oliver Stanisic gjorde knappt ett misstag, nickade undan allt i eget straffområde och när den tidigare Örgryte IS- och Qviding-spelaren väl fick chansen att gå upp i offensivt straffområde så blev han målskytt för tredje matchen i rad.

Anel Ahmedhodzic? Slarvig, nonchalant och ofokuserad.

Det var genomgående för hela första halvlek. Ett bra Varbergs Bois – där Adama Fofana, Luke Le Roux och Oliver Stanisic stack ut – bjöd upp till dans mot ett skapligt Malmö FF.

Men i andra halvlek var skillnaden tydlig på varför Malmö FF är ett förväntat topplag och Varbergs Bois ett tippat bottenlag.

Gideon Mensah skickade ut en boll över sidlinjen, trots manager Joakim Perssons stränga order att inte göra det. Jonas Knudsen kastade långt, Anel Ahmedhodzic vann en nickduell mot Jon Birkfeldt och vips så MFF i ledning igen.

Och 2–1 blev 3–1. Oliver Stanisic förlorade ett motlägg mot Sören Rieks. Dansken tackade för det genom att skicka in ett avslut i bortre krysset.

Där och då kändes det som att matchen var avgjord, även om MFF bara vann med uddamålet.

Differensen ligger i att Oliver Stanisic förlorade en närkamp mot Sören Rieks medan Anel Ahmedhodzic vann en nickduell och det blev mål. Det handlar om individuell skicklighet.

Jag är inte ute efter att utse Stanisic till syndabock. Han gjorde en rakt igenom godkänd insats. Men exemplet med honom och Ahmedhodzic är slående. När den ena var helt okej och den andra rätt så hade ändå Ahmedhodzic svarat för aktioner som bidragit till att det regerande mästarlaget vann,

Och så var det på varenda position, spelare för spelare. Det som var en dag på jobbet för Malmö FF var en av Varbergs Bois bästa insatser, om inte den bästa, den här säsongen.

Det fanns mycket positivt som Varbergs Bois kunde ta med sig hem från Eleda Stadion, men minst lika mycket att lära. Manager Joakim Persson var inne på en sak efter matchen: En överväldigande majoritet av truppen hade inte gjort ett enda allsvenskt framträdande i fjol och då blev det en hel del misstag. Men fortfarande har i princip samtliga spelare ännu mer lära att lära . Kan Varbergs Bois undvika de enkla, individuella misstagen kommer laget att hålla sig kvar i allsvenskan i år. Det är jag helt övertygad om. Om inte? Då kan det bli en riktigt motig säsong.

Läs mer: Här är betygen på Bois-spelarna efter förlusten

Läs mer: Stanisic förbannad - trots målet: ”Fegt av domarna”

Läs mer: Så var matchen - minut för minut

Läs mer: Bois fällt av långt inkast: ”Ger bort det helt oprovocerat”