Skellefteås Pontus Petterström gjorde det avgörande 3–2-målet i förlängningen under måndagens SM-slutspel i ishockey, semifinal 4 i bäst av 7, mellan Skellefteå AIK och Djurgårdens IF.

Skellefteå vände – en seger från SM-final

Skellefteå vände och vann med 3–2 mot Djurgården. Segerskytt drygt sex minuter in i förlängningen blev lagkaptenen Pontus Petterström som pangade pucken stenhårt i mål. Nu har Skellefteå skaffat sig matchboll i semifinalserien och leder med 3–1.

|

På onsdag kan västerbottningarna avgöra – inför ett fullsatt Globen i Stockholm – och säkra en plats i SM-finalen mot Växjö.

- Det kommer att bli en jäkla holmgång där också, sade segerskytten.

Hans 3–2-mål satte punkt för en intensiv förlängning där Djurgården i momentet innan hade chansen att avgöra.

- Men då är det någon av deras backar som faller och vi kan slå en lång passning till "Jocke" (Lindström). Ser att jag har en öppen gata framför mig, är väldigt trött men satsar framåt. När pucken kommer är det bara att skjuta direkt. Och den sitter, säger Pontus Petterström.

Matchinledningen har varit Skellefteås svagaste del i de tre första matcherna. Nu stod hemmalaget för en rykande start, en vildsint offensiv från första nedsläpp – utan att få pucken i mål bakom Adam Reideborn i Djurgårdens mål.

"Sliter"

Innan halva den första perioden spelats hade pucken två gånger dansat på mållinjen och en gång med våldsam kraft träffat ribban efter ett skott från hemmabacken Filip Berglund.

Målen som tog Skellefteå till en förlängning kom i stället under slutminuterna av den tredje perioden.

Djurgården red ut anstormningen i början, tog över matchen och var det bättre laget ända fram till Skellefteås slutforcering.

- Det är två otroligt jämna och bra lag men Djurgården var bättre fram till tredje perioden. Där sliter vi verkligen för det. Och det är otroligt starkt av oss att komma tillbaka från 0–2. Vi fick en jäkla energi inför sudden och bestämde oss för att verkligen gå för det, sade Skellefteås lagkapten.

Ortio tillbaka

Medan Djurgården ställde upp med exakt samma manskap som i den senaste matchen på Hovet hade Skellefteå bytt målvakt.

Finländaren Joni Ortio har varit lysande i slutspelet men fick ändå sköta båsdörren i förra matchen.

Ortio var bra även nu men när Djurgården i mittenperioden jobbade sig ur hemmagreppet och allt oftare kom till vassa anfall kunde han inte hålla stånd längre.

Varje gång kedjan med Mikael Ahlén, Linus Johansson och Calle Ridderwall fanns på isen sattes hemmalaget under tung press och till slut fick Ortio ge sig.

Linus Johansson vann en kamp bakom målet och passade fram Ahlén som smällde in ledningsmålet efter 4.05.

Tvåan kom efter 18.58 i mittenperioden genom Jonathan Davidsson, hans fjärde slutspelsmål. Målet föregicks av en intensiv hemmapress men när backen Mark Katic trillade fick Davidsson fritt fram och kunde sätta pucken via stolpen i mål bakom Ortio.

Men Skellefteå gav sig inte och när Oscar Möller efter 8.46 i den tredje perioden snappade upp pucken, och med sitt fruktade handledsskott kunde sätta den i nät, fick hemmalaget hoppet tillbaka.

Och kvitteringen kom till slut genom Henrik Hetta som styrde in 2–2 på ett skott från Mark Katic drygt två minuter före slutet av den tredje perioden.

Vändningen fullbordades sedan i förlängningen genom Pontus Petterström.