Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Khaddi Sagnia uteblir från inomhus-EM i friidrott. Arkivbild.

Skadade medaljhoppet Sagnia missar EM

Två svenska medaljhopp är skadade och sjuka och missar inomhus-EM i friidrott – längdhopparen Khaddi Sagnia och 1 500-meterslöparen Kalle Berglund.

EM avgörs i Glasgow mellan den 1 och 3 mars. Dit åker en svensk trupp som i dagsläget innehåller 28 aktiva. Den kan komma att utökas med eventuellt någon eller några till som lyckas klara kvalgränser senast på onsdag.

Men kvar hemma i Sverige finns Khaddi Sagnia, som kvalat in i 60 meter, 60 meter häck och i huvudgrenen längdhopp där hon var ett medaljhopp.

- Hon har en skadekänning. Vilken vill hon inte berätta om förrän hon besökt läkare, säger Torneklint.

Sagnia drog sig ur SM-tävlingarna i Norrköping i helgen och missar nu alltså vinterns stora mästerskap.

Kalle Berglund satte svenskt rekord, inomhus, på 1500 meter i början av februari och är Europafyra med 3.36,63. Men med bara tio dagar kvar till EM har han fått feber och en förkylning, möjligen influensan, och tvingas ställa in resan till Skottland.

- Det är verkligen tråkigt, han har sprungit fantastiskt fort i vinter, säger Torneklint.

Kramer medaljfavorit

De största svenska medaljhoppen är EM-tvåan på 800 meter, Andreas Kramer, och EM-fyran i längdhopp, Thobias Nilsson Montler. Kramer är Europaetta just nu och Nilsson Montler trea på Europalistan.

- De har störst chans med tanke på att de ligger bäst till på rankningen. Men det är många som kan ta chansen, säger förbundskaptenen.

- Några som skrällt är Henrik Larsson och Austin Hamilton på 60 meter. Austin tog brons senast, så det ska bli kul att se hur han kan följa upp det.

Fyra svenska rekord

Torneklint nämner också kulstötaren Fanny Roos som förbättrat det svenska rekordet fyra gånger den senaste tiden.

- Förra EM kom hon fyra och just nu är hon rankad femma. Hon har visat en stabil och fantastisk form, så det kan räcka långt.

Överraskningar för Torneklint är Bianca Salming i höjd, för att hon haft en strulig säsong men tog EM-kvalhöjden 1,90 först i SM i helgen, samt Yolanda Ngarambe som springer 1 500 meter i Glasgow.

- Hon har överraskat, har verkligen lyft och satte också för en tid sedan svenskt rekord på en mile.

Sveriges allra främsta friidrottare, stavhopparen Armand Duplantis, står över inomhussäsongen.