Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling hoppas att de sportsliga framgångarna och ett framgångsrikt arrangerat hemma-VM ska öka intresset för svensk pingis.
Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling hoppas att de sportsliga framgångarna och ett framgångsrikt arrangerat hemma-VM ska öka intresset för svensk pingis.

Ska ta klivet ur gyllene generationens skugga

Skuggan efter den gyllene generationen har varit lång. Ett VM-brons och ett framgångsrikt mästerskap i Halmstad ska kasta ljus över svensk bordtennis igen.

ANNONS
|

Åtta dagars bordtennis i absolut världsklass i Halmstad arena kan summeras och för svensk del blev hemma-VM en stor framgång – såväl sportsligt som organisatorisk. Herrarnas brons – första VM-medaljen på 14 år – var klart över målsättningen och publikmässigt har totalt 15500 biljetter sålts till lag-VM.

- Vi har ju kanske varit lite i skuggan efter den gyllene generationen. Jag hoppas att det här kan bidra till att vi får upp intresset lite grand. Sedan gäller det ju att ta tillvara på draget och försöka få det till att fortsätta länge, säger förbundskapten Ulf "Tickan" Carlsson.

ANNONS

Brons i en världssport

Under tre decennier skördade världsspelare som Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson stora framgångar på de internationella pingisborden. Dagens svenska spelare är inte i närheten av de resultaten, men herrlandslaget är fortfarande ungt och utvecklingsbart. De två främsta spelarna Kristian Karlsson och Mattias Karlsson är båda rankade inom topp 20 i världen. Det är första gången på över ett decennium som Sverige har herrspelare så högt upp på rankningen.

- Förhoppningsvis får vi lite mer uppmärksamhet. Det är inte i så många världssporter som vi har ett svenskt lag som tar ett VM-brons. Det tycker jag ska uppmärksammas och vi ska inspirera ungdomar till att spela mer pingis och att fler börjar spela, säger 19-rankade Kristian Karlsson.

Damlandslaget var lägst rankat (24:a) i A-gruppen, men var blott en seger från att gå till slutspel.

- Jag tror att både pojkar och flickor som kommer till våra föreningar nu verkligen har fått nya förebilder, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska bordtennisförbundet till TT.

ANNONS

Landets bordtennisklubbar har i nuläget runt 45000 medlemmar.

- Nu är det viktigt att ta tillvara på detta och att klubbarna är redo för att öppna dörrarna. Vi tror att det kommer att bli en anstormning av barn – för så brukar det vara när vi har haft framgångar tidigare. Det ska inte sluta med detta mästerskap utan det är nu det börjar om man ser till vad det betyder för svensk bordtennis, säger Sörling och fortsätter:

- Vi har ökat vårt medlemstal, men vi har ökat mer bland de äldre än de yngre. Nu hoppas vi få en ökning även i de yngre åldersgrupperna.

"En världsnyhet"

Hon framhåller att för svensk bordtennis del betyder tv-sändningar i SVT och rapportering i svenska medier allra mest. Internationellt sett lär dock Halmstads-VM minnas för all framtid. Uppmärksamheten blev enorm när nyhet kom – mitt under VM-veckan – att damlandslagen i Nordkorea och Sydkorea gick samman i ett enat Korea inför kvartsfinalen länderna emellan.

ANNONS

- Det blev ju naturligtvis en världsnyhet. Otroligt stort. Nu är det viktigt att vi tar tillvara på den uppmärksamhet vårt mästerskap har gett. Det betyder mycket för svensk bordtennis, säger Petra Sörling.

TT

ANNONS