Jimmy Durmaz deppar efter sitt misstag strax innan Tyskland gör 2-1 under VM i Ryssland i juni. Efteråt fylldes hans Instagramkonto med kommentarer. Arkivbild.
Jimmy Durmaz deppar efter sitt misstag strax innan Tyskland gör 2-1 under VM i Ryssland i juni. Efteråt fylldes hans Instagramkonto med kommentarer. Arkivbild.

Sjuttonåring inför rätta för Durmazhot

Fotbollsspelaren Jimmy Durmaz Instagramkonto pepprades med tusentals inlägg efter Sveriges VM-match mot Tyskland. Många var hatiska, rasistiska och hotfulla – men bara ett enda resulterar i rättegång. Allt fokus ligger på en 17-åring som säger sig vara djupt ångerfull.

ANNONS
|

Polisen Fredrik Gårdare beskriver 17-åringen som en person med otur.

- Personligen kan jag säga att det inte känns riktigt bra, säger Gårdare till TT.

Efter Svenska fotbollförbundets polisanmälan av inläggen mot Jimmy Durmaz var det Fredrik Gårdare och hans kollegor som sattes att plöja igenom de anmälda kommentarerna för att sålla fram dem som gick över gränsen för vad som är lagligt.

ANNONS

- Det var mycket hat och förolämpningar på gränsen till förtal, däremot inte olaga hot i juridisk mening, säger Fredrik Gårdare.

Sållades bort

Redan från start sållades nästan alla bort, eftersom inläggen var kopplade till operatörer och servrar utomlands.

För att kunna gå vidare med dessa rättsligt hade det krävts internationell rättshjälp och eftersom det handlade om eventuella brott med lågt straffvärde ansågs detta oproportionerligt dyrt och tidskrävande.

Polisens genomgång slutade med att tre inlägg ringades in, samtliga skrivna av unga personer.

En av dem har fått en så kallad straffvarning, ett slags tillrättavisning, av en åklagare. En annan har fått ett strafföreläggande som innebär att han ska betala böter.

Kvar finns nu bara 17-åringen i Växjö, som ställs inför rätta under tisdagen åtalad för olaga hot och förolämpning mot Jimmy Durmaz.

"Va på din vakt"

"Jag har din adress va på din vakt", skrev 17-åringen till Durmaz, som han också kallade för "äckliga blatte" och uppmanade att lämna Sverige.

- Jag tycker ju inte ens de sakerna, säger han när han förhörs av polisen.

ANNONS

Han beskriver hur han såg matchen hemma med lillebror och hur han läste andras kommentarer mot Durmaz efteråt. Han tänkte vara lite rolig, säger han, men konstaterar själv att det inte blev så roligt.

Efter en stund ångrade han sig och tog bort sin kommentar, men då hade andra redan tagit en skärmdump på den och den spreds vidare av personer som ville uppmärksamma vad Jimmy Durmaz utsattes för, bland andra Centerledaren Annie Lööf.

Sjuttonåringen, som har ADHD, skrev ett meddelande till Jimmy Durmaz och bad om förlåtelse.

Även om 17-åringen erkänner att han skrivit det han åtalas för håller han inte med om brottsrubriceringen. Det är därför det blir rättegång, förklarar åklagaren.

- Det är inte ett blankt erkännande och då utfärdar jag inte strafföreläggande, säger åklagare Annie Runander.

Kräver skadestånd

Advokat Elisabeth Massi Fritz kräver å Jimmy Durmaz vägnar skadestånd på 27000 kronor från 17-åringen, men understryker att ett eventuellt skadestånd kommer att gå till välgörande ändamål.

Hon anser att det är viktigt att det blir en rättslig prövning i domstol. En straffvarning räcker inte, när motivet varit hat och rasism, enligt Elisabeth Massi Fritz.

ANNONS

"Sverige måste markera hårt. Det är nolltolerans som gäller även mot unga förövare. Det är viktigt att samhället tar tag i unga förövare i tid, så att de lär sig att aldrig mer utsätta någon människa för nämnda brott", skriver advokaten i ett mejlsvar till TT.

"Tar hårt"

Durmaz själv har i polisförhör berättat att det allra värsta var att även hans familj nämndes i vissa inlägg. Att man går på honom som fotbollsspelare är en sak, men när man ger sig på honom som person och, framför allt, när man drar in hans familj blir det något annat.

- Det tar hårt. Det är liksom vart än jag går så kollar jag mig runt. Det är bara så. Det är något som jag får bära med mig för resten av livet, säger Jimmy Durmaz i ett polisförhör.

Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman tycker att det är bra att det blir en rättegång. Han är också väldigt nöjd med fotbollslandslagets manifestation till stöd för Jimmy Durmaz efteråt.

- Landslagets uppslutning för Jimmy får ett genomslag som är viktigt för framtiden. Förhoppningsvis får det någon att tänka till innan man börjar låta fingrarna gå i ren frustration och ilska.

ANNONS
TT

Fakta: Detta har hänt

Den 23 juni 2018 förlorar Sverige VM-matchen mot Tyskland med 1–2. Jimmy Durmaz orsakade frisparken som gav Tyskland segern.

Efteråt utsattes mittfältaren för hat på sociala medier. En kvinna som i bloggform bevakar sociala medier berättar i ett polisförhör att det redan fanns cirka 200 inlägg på Durmaz Instagramkonto när hon gick in där efter att Tyskland gjort sitt avgörande mål. En stund senare fanns där flera tusen inlägg. Till mycket stor del uttryckte de hat, hot och rasism.

När hatstormen uppmärksammades raderades många inlägg och dagen efter matchen dominerade tvärtom uttryck för kärlek bland de cirka 30000 kommentarerna till Durmaz.

Inför träningen dagen därpå höll Jimmy Durmaz ett tal med landslagstruppen samlad bakom sig.

"Jag är fotbollsspelare på högsta nivå, att bli kritiserad är något vi lever med. Det ingår i vårt jobb, det tar vi alla dagar i veckan. Men att bli kallad blattejävel och självmordsbombare. Att få hot mot min familj och mina barn, mordhot. Det är helt oacceptabelt", sade Durmaz.

ANNONS