Mot totalseger. Simstjärnan Sarah Sjöström är nära att vinna världscupen. Arkivbild.
Mot totalseger. Simstjärnan Sarah Sjöström är nära att vinna världscupen. Arkivbild.

Sjöströms jakt på cupen: "Vore en stor bonus"

Europas främsta idrottskvinna förra veckan – världscupsegrare i nästa? Det är den tiden på året när simstjärnan Sarah Sjöström kan stapla utmärkelser och titlar på hög.

ANNONS
|

På fredagen drar slutdelen av världscupen i gång med tävlingar i vattenkuben i Peking, OS-arena 2008.

Med tre deltävlingar kvar har Sjöström ett stadigt grepp om titeln och 86 poängs försprång till de fem senaste årens vinnare, ungerska stjärnan Katinka Hosszu.

Allt ska avgöras på drygt en vecka då simmarna tävlar och reser om vartannat mellan Peking, Tokyo och Singapore. Vinnaren plockar hem nästan 1,3 miljoner kronor, tvåan 850000.

Ska Hosszu ta sig förbi Sjöström krävs något extraordinärt. Ungerskan behöver inte bara vinna allt, utan slå flera världsrekord och samla bonuspoäng på det sättet.

ANNONS

- Det gäller bara att komma topp tre på alla distanser hela tiden tror jag, sedan göra några lopp som sticker ut lite extra, säger Sjöström som om det vore den enklaste saken i världen.

Magiskt år

Men så har supersvenskan haft ett magiskt simår och i förra veckan utsågs hon av de nationella olympiska kommittéernas sammanslutning till Europas främsta idrottskvinna i år.

Det kan bli mer. I början av december utses årets Bragdguldsvinnare – Sjöström vann 2015 – och i januari på Idrottsgalan Jerringpriset där hon har två utmärkelser, 2014 och 2015.

Tävlingsmässigt återstår förutom världscupen också kortbane-EM i Köpenhamn i december.

Sjöström tog en lång paus efter OS-succén i Rio i fjol där hon vann guld och ytterligare två medaljer. Hon bytte tränare, från Carl Jenner till Johan Wallberg, och under hans ledning fokuserade hon på att förbättra frisimmet vilket innefattade en omläggning av tekniken.

Trots de stora förändringarna kom resultaten och framgångarna blixtsnabbt. Hon tog tre guld, ett silver och slog två världsrekord på VM i lång bana i somras.

ANNONS

Avslappnad inställning

Nu är hon på väg mot titeln i sitt första försök i karriären att vinna världscupen.

- Det har varit ett fantastiskt år, jag vet inte vad som skulle kunna toppa det här. Alla VM-guld och världsrekord som jag har slagit. Det var väl kanske inte väntat att jag skulle vara så här bra redan det här året. Jag känner att jag har haft en ganska avslappnad inställning till sporten hela året, bara tagit allt som det kommer och försökt slappna av.

Hon slog tre världsrekord under den första delen av världscupen i augusti då hon ryckte åt sig en stor ledning.

Kanske kan avslutningen också bli rekordbra.

- Jag har ju jagat det där rekordet på 50 meter fjärilsim länge nu. Formen känns väldigt, väldigt bra. Jag har tränat stadigt bra nu i fyra veckor och legat på extremt snabba tider på träning, så det känns jättebra.

ANNONS
TT

Fakta: Världscupens avslutning

Fredag–lördag Peking. Sjöströms distanser, dag 1: 100 meter medley, 50 meter fritt, dag 2: 100 meter fritt och 100 meter fjäril.

14–15/11 Tokyo. Sjöströms distanser, dag 1: 50 meter fjäril och 200 meter fritt, dag 2: 50 meter fritt och 100 meter fjäril.

18–19/11 Singapore. Sjöströms distanser, dag 1: 100 och 200 meter fritt, dag 2: 50 meter fjäril och 200 meter medley.

Poängberäkning per gren, seger: 12 poäng, andraplats: 9 poäng, tredjeplats: 6 poäng. Per deltävling (tider omvandlas till poäng), seger: 24 poäng, andraplats: 18 poäng, tredjeplats: 12 poäng.

Bonuspoäng, per världsrekord: 20.

Simmarna får simma max fyra grenar per deltävling.

Världscupställningen, damer: 1) Sarah Sjöström 446 poäng, 2) Katinka Hosszu, Ungern, 359, 3) Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, 182.

ANNONS