Svenska simlandslaget på plats inför världsmästerskapen i simning i Budapest, Ungern. Här är Michelle Coleman, till vänster, och Jennie Johansson på flygplatsen i Budapest.
Svenska simlandslaget på plats inför världsmästerskapen i simning i Budapest, Ungern. Här är Michelle Coleman, till vänster, och Jennie Johansson på flygplatsen i Budapest.

Sjöström ska leda simlandslaget till VM-succé

Stjärnan och OS-guldmedaljören Sarah Sjöström har gjort sin bästa säsong i karriären – detsamma gäller några av de vassaste namnen bakom henne. Det ska ge Sverige tidernas bästa resultat i sim-VM.

ANNONS
|

Den svenska simtruppen, tio simmare liten, tog mark i ett dallrande varmt Budapest – 34 grader – på torsdagseftermiddagen inför simdelen av VM som drar i gång på söndag.

Sverige gjorde sitt bästa VM i historien för två år sedan i ryska Kazan med sex medaljer, tre guld, två silver och ett brons.

Sarah Sjöström tog två guld och fyra medaljer individuellt, ledde också medleylaget till silver och Jennie Johansson skrällde sig fram till guldet på 50 meter bröstsim.

Det ska inte bli sämre den här gången, tvärtom.

- Målet är att vi ska vara minst lika bra som förra gången räknat till medaljer. Sedan är jag väldigt intresserad hur man kan höja sig, att man går in och simmar lika bra eller bättre än tidigare, säger Sandmark.

ANNONS

Fyrfaldig favorit

Sjöström är så klart ankare den här gången också och favorit till att vinna fyra guld – på 50 och OS-gulddistansen 100 meter fjäril, och samma distanser i frisim.

Hennes utveckling i frisim har varit imponerande – men favoritskapet på så många distanser ger nya utmaningar och en tuff press.

- Jag tror att hon gillar det här läget. Jag läste att hon sagt att hon hellre jagas än jagar. I fjärilsimmet är hon väldigt överlägsen och frisimmet har sett väldigt, väldigt bra ut. Det ska simmas om det också, men... säger Sandmark och låter förstå att hon är säker när det gäller stjärnan.

Det finns fler blågula som kan prestera. Jennie Johansson ska försöka försvara sitt VM-guld på 50 meter bröstsim och är världsfyra på dubbla distansen. Michelle Coleman, världstvåa på 200 meter fritt, och Erik Persson, femma på 200 meter bröstsim, har också slagit sig in i världseliten.

- Michelle och Erik var i semifinal i förra VM, sedan var Michelle i final på OS. De har lite annorlunda läge i och med att de går in lite högre rankade än förut. Det ska bli intressant att se hur de tacklar det. Det ser väldigt bra ut för dem och de har klara finalchanser.

ANNONS

Olika uppladdning

Landslaget har inte VM-laddat tillsammans som brukligt är. Halva truppen har varit i Stockholm, men fem andra simmare – däribland Sjöström som tränat i Turkiet – har valt egna upplägg.

TT: Ingen risk att man tappar lagkänslan?

- Det vet man aldrig, men det tror jag inte. Det finns inget som bevisar att lagkänsla är en framgångsfaktor. Vi hinner dessutom få den nu när vi är på plats. En stor del av truppen tränar tillsammans till vardags (på elitcentrat i Stockholm) och känner varandra bra.

Budapest, TT:s utsände

Fakta: Sveriges VM-trupp

Michelle Coleman, 23 år, Spårvägen, distanser i VM: 50, 100 och 200 meter fritt.

Louise Hansson, 20, Helsingborg/University of Southern Californa, distanser: 50 och 100 meter fjäril.

Sophie Hansson, 18, Helsingborg, distanser: 50 och 200 meter bröstsim.

Jennie Johansson, 29, Neptun, distanser: 50 och 100 meter bröstsim.

Victor Johansson, 18, Jönköping, distanser: 200, 400, 800 och 1500 meter fritt.

Ida Lindborg, 23, Malmö, distanser: 50 och 100 meter ryggsim.

Nathalie Lindborg, 26, Malmö, distanser: lagkapp.

Erik Persson, 23, Kungsbacka, distanser: 100 och 200 meter bröstsim.

Sarah Sjöström, 23, Södertörn, distanser: 50 och 100 meter fjäril, 50 och 100 meter fritt.

Johannes Skagius, 22, Sundsvall, distans: 50 meter bröstsim.

ANNONS