Landslaget i träning inför tisdagens landskamp mot Rumänien i Craiova.
Landslaget i träning inför tisdagens landskamp mot Rumänien i Craiova.

Sista testet innan VM-truppen spikas

Vem bör ersätta Robin Olsen om en målvaktskris uppstår? Står sig Ken Semas fina form från Europa League och ger en plats i VM-truppen? Ska det lossna för John Guidetti? Många frågor. Kanske ges några svar en disig, råkall tisdagskväll i Craiova.

ANNONS
|

Fotbollslandslaget tog ett chartrat plan till den rumänska landsbygden, landade i ett landskap täckt av snö och tränade ett timslångt pass mellan uppskottade vallar med en gammal rivningsfärdig industrilokal i bakgrunden.

Perfekta förhållanden för att testa karaktärer.

Också lämpliga för ett viktigt, sista test med sju veckor tills VM-truppen presenteras? Det återstår att se. Ion Oblemenco-stadions gräsmatta längtar även den efter sol och värme, klara spår och sår som den bär av denna segdragna europeiska vinter.

- Vi har hört det, men får anpassa oss efter rådande förutsättningar, säger förbundskaptenen Janne Andersson,

ANNONS

Ny startelva

Som planerat släpper han fram en helt ny startelva mot Rumänien. Den här:

Karl-Johan Johnsson – Johan Larsson, Pontus Jansson (lagkapten), Filip Helander, Niklas Hult – Jimmy Durmaz, Oscar Hijemark, Alexander Fransson, Ken Sema – John Guidetti, Isaac Kiese Thelin.

Lördagens 1–2 mot Chile är analyserat och bokfört. Landskampen gav både positiva och negativa svar med mindre än tre månader till VM-premiären mot Sydkorea. En tänkbar elva i Nizjnij Novgorod matchades på Friends – minus en och annan skadad spelare – och den kollektiva insatsen var viktigare än individuella prestationer, även om sådana också noterades grundligt i efterarbetet.

Nu ställs andra frågor, mer på det individuella planet.

Ett allt annat än samspelt landslag möter ett Rumänien som under nye förbundskaptenen Cosmin Contra letar efter sin identitet.

- Det är många spelare som det ska bli jäkligt kul att se. Det är ganska många i nya positioner och det ska bli roligt för mig att se. Det väntar en tuff match mot ett atletiskt, fysiskt starkt Rumänien.

- Varje match man spelar vill man vinna, men konsekvensen av resultatet är inte lika stor som i en tävlingsmatch där poäng står på spel. Men för de här spelarna är det en jätteviktig match att visa upp sig i. Det är den chans som finns, säger Andersson.

ANNONS

Upp till bevis

Några spelare vet han bättre än andra var han har, några spelare konkurrerar hårdare med andra om en plats i VM-truppen.

Kristoffer Nordfeldt och Karl-Johan Johnsson fajtas inte om en plats i den. Båda lär komma med. Men vem är bäst lämpad att kliva in om Robin Olsen inte kan spela?

- "Kalle" och Kristoffer har varit med hela resan och är två, som jag sagt tidigare, väldigt jämna målvakter. Jag bestämde innan den här samlingen att de skulle få stå varsin match.

Nordfeldt var utmärkt mot Chile och nu är pressen på Johnsson.

Efter det korta inhoppet i lördags får Ken Sema starta sin hittills viktigaste landskamp.

- Det är klart att det är viktigt. Samtidigt är det bara roligt att vara med. Det gäller även att bara njuta. Att inte liksom känna att man måste prestera. Så jag ska gå ut, ha kul på planen, och njuta. Då kommer det bli bra, säger han.

ANNONS

Ett byte planerat

Anfallaren John Guidetti har bara gjort ett mål på 19 landskamper. Han skulle må bra av något till redan nu.

Guidetti spelar tillsammans med Isaac Kiese Thelin, som på grund av förkylning missade de flesta av förra veckans träningar och inte spelade mot Chile.

- Han har varit feberfri i ett par dagar. Däremot kommer han inte att spela några 90 minuter. Vi får stämma av i pausen hur han mår. Det är det enda bytet som är planerat. Annars ska alla få chansen, precis som de i lördags, säger Andersson.

Craiova, Rumänien, TT:s utsände

Fakta: Tidigare träningslandskamper

Janne Andersson har konsekvent praktiserat att försöka ge så många som möjligt speltid i träningslandskamper i direkt anslutning till tävlingsmatcher. Den här gången matchade han sin starkaste uppställning mot Chile och släpper fram ett helt nytt lag mot Rumänien i Craiova.

Så här har det gått i tidigare träningslandskamper under Andersson:

Ungern 2–0, Budapest 15 november 2016

Målen: Sam Larsson och Isaac Kiese Thelin.

Laget: Kristoffer Nordfeldt – Emil Krafth (Linus Wahlqvist 73), Pontus Jansson, Andreas Granqvist (Victor Nilsson Lindelöf 46), Oscar Wendt – Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark, Jakob Johansson (Alexander Fransson 81), Sam Larsson (Viktor Claesson 65) – Christoffer Nyman, Isaac Kiese Thelin (John Guidetti 74).

Portugal 3–2, Madeira 28 mars 2017

Målen: Viktor Claesson 2, självmål.

Laget: Karl-Johan Johnsson – Krafth (Mikael Lustig 70), Granqvist (Jansson 46), Filip Helander (Hiljemark 89), Niklas Hult – Sam Larsson (Durmaz 67), Sebastian Larsson, Johansson, Claesson – Nyman (Marcus Berg 87), Kiese Thelin.

Norge 1–1, Oslo 13 juni 2017

Mål: Samuel Armenteros.

Laget: Nordfeldt – Krafth, Jansson (Johansson 69), Helander, Hult – Claesson, Sebastian Larsson,Hiljemark (Rohdén 69), Sam Larsson (Emil Forsberg 69) – Nyman, John Guidetti (Armenteros 69).

ANNONS