Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lindsey Vonn och Aksel Lund Svindal har varit med i världstoppen i fartgrenarna i många år nu. Här firar de sina totalvinster i världscupen tillsammans 2009. Arkivbild.

Sista helgen med gänget för Svindal och Vonn

Tillsammans har de skrapat ihop 22 mästerskapsmedaljer och 118 världscupsegrar. Men nu är det snart slut. I helgen tar både Aksel Lund Svindal och Lindsey Vonn farväl.

De båda fartstjärnorna tog två medaljer var förra gången Åre arrangerade VM, för tolv år sedan. Nu lägger duon, som varit två av alpincirkusens största profiler i nästan 20 år, skidorna på hyllan samtidigt.

Norske fartkungen Aksel Lund Svindal tackar för sig i VM-störtloppet på lördagen – om vädret tillåter – och på söndag gör amerikanska fartdrottningen Lindsey Vonn likadant.

Hyllar Stenmark

Det är skadorna som till slut kommit i kapp de båda legendarerna – Vonn kraschade dessutom på nytt i super-G:n i tisdags. Men blåslagen eller ej, det blir full satsning i störtloppet på söndag, lovar hon.

- Jag är lite stel. Men det känns faktiskt ganska hyfsat, säger hon.

Amerikanskan har stått över störtloppsträningarna sedan hon kraschade, men körde i stället det nerkortade störtloppet i kombinationen på fredagen – precis som i super-G:n i en specialsydd fartdräkt, med gula och blå inslag på ärmarna.

Det är en hyllning både till Sverige och till Ingemar Stenmark, vars rekord på 86 världscupsegrar Vonn jagat de senaste åren. Till slut har hon dock fått nöja sig med att vara bara nära med sina 82 segrar.

- Hans rekord är självklart något som har motiverat mig under en lång tid, så jag vill visa min respekt för honom och det här landet, säger Vonn.

"Blandade känslor"

Efter tjat har hon också fått den svenske alpinlegendaren att komma till Åre redan till på söndag.

- Han kommer. Jag har sms:at honom. Han hade inte planerat att vara här, men jag skrev snälla, snälla och han kommer, så jag är väldigt, väldigt glad.

Det lär bli ett känslosamt avsked även för Svindal, inte minst eftersom han, Kjetil Jansrud och resten av det norska fartlaget är ett väldigt sammansvetsat gäng.

- Det jag kommer att sakna mest är att vara en elitidrottare. Inte ensam, men känslan av att vara del av ett landslag, säger Svindal till norska nyhetsbyrån NTB.

- Det är lite blandade känslor. Jag oroar mig inte, men jag vet att det kommer att vara lite obehagligt att stå på start. Jag tror att jag kommer att vara ganska nervös.