Mikaela Shiffrin vann super-G i Cortina i januari. Arkivbild.
Mikaela Shiffrin vann super-G i Cortina i januari. Arkivbild.

Shiffrin på ny guldjakt

Världscupsegrar, mästerskapsmedaljer och rekord, rekord, rekord. Mikaela Shiffrin, 23, går in i alpina VM som storfavorit.

ANNONS
|

Åre, december 2012.

Frida Hansdotter låg etta efter det första slalomåket och Maria Pietilä Holmner var trea. Att en 17-årig amerikanska hade klämt sig in mellan de båda svenskorna på resultatlistan var det nog få i publiken som tänkte särskilt länge på.

Men ett åk senare hade Mikaela Shiffrin tagit sin första världscupseger.

Drygt sex år senare har hon vunnit 56 gånger i världscupen totalt, tagit sex VM- och OS-medaljer och är på god väg mot tredje raka segern i den totala världscupen.

Det har gjort att hon fått frågor om bland andra Vreni Schneider, vars 55 världscupsegrar hon passerade i Maribor i lördags, och en av hennes stora idoler, österrikiskan Marlies Schild vars 35 slalomsegrar Shiffrin tog sig förbi tidigare i vinter.

ANNONS

- Ibland är det lite svårare att behålla fokus när alla pratar om rekord, rekord, rekord. Men i år har det varit rätt kul, sade Shiffrin till CNN nyligen.

Fler guldchanser

Dessutom är det inte längre bara i slalom eller storslalom som hon är guldkandidat. Redan från början har tanken varit att successivt lägga till även fartgrenarna på programmet.

- När jag får frågan om vad mer jag har att uträtta ser jag att det finns fyra grenar till som jag kan vinna tävlingar i, sade Shiffrin till TT inför säsongen 2014–2015.

Sakta men säkert har fartsatsningen också givit utdelning. Shiffrin vann ett världscupstörtlopp i Lake Louise 2017 och har i vinter vunnit samtliga tre super-G-tävlingar som hon ställt upp i.

Det gör att hon är en av favoriterna när VM-tävlingarna i Åre drar i gång med just damernas super-G på tisdagen.

ANNONS

Än så länge håller hon också dörren öppen för kombinationen senare i veckan. Det skulle innebära fyra guldchanser – om Shiffrin orkar hela mästerskapet ut den här gången.

Viktiga lärdomar

På OS i Pyeongchang var hon storfavorit till åtminstone två guld. Men efter en inledande seger i storslalom kom nerverna och förväntningarna i kapp – och i slalom missade hon medalj helt och fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Shiffrin avslutade dock med ett tröstsilver i kombinationen – och viktiga lärdomar, tror Anja Pärson, som tog tre individuella guld och ett brons i Åre 2007.

- Det är en helt annan sak att köra en eller två grenar och att köra alla. När jag började med det på VM 2005 var jag helt knäckt innan storslalomen och slalomen ens började, säger Pärson till TT.

- Men vi gjorde alla grenar för att lära oss inför OS 2006 och jag tror att Shiffrin lärde sig jättemycket av OS i fjol. Om hon får en bra start tror jag att hon kommer att vara svårslagen i både storslalom och slalom senare.

ANNONS
TT

Fakta: Mikaela Shiffrin

Namn: Mikaela Pauline Shiffrin.

Född: 13 mars 1995 (23 år) i Vail, Colorado, USA.

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: VM-guld i slalom 2013, 2015 och 2017, VM-silver i storslalom 2017. OS-guld i slalom 2014 och storslalom 2018, OS-silver i kombination 2018. 56 segrar i världscupen – 42 i slalom (inklusive parallelltävlingar), 9 i storslalom, 3 i super-G, 1 i störtlopp, 1 i kombination. Seger i totala världscupen 2017 och 2018 samt seger i slalomcupen fem gånger hittills (2013, 2014, 2015, 2017 och 2018).

Fakta: Mesta världscupsegrarna

Här är åkarna som tagit flest världscupsegrar.

1: Ingemar Stenmark, Sverige, 86.

2: Lindsey Vonn, USA, 82.

3: Marcel Hirscher, Österrike, 68.

4: Annemarie Moser-Pröll, Österrike, 62.

5: Mikaela Shiffrin, USA, 56.

6: Vreni Schneider, Schweiz, 55.

7: Hermann Maier, Österrike, 54.

8: Alberto Tomba, Italien, 50.

9: Marc Girardelli, Luxemburg, och Renate Götschl, Österrike, 46.

11: Anja Pärson, Sverige, 42.

ANNONS