Frida Hansdotter, fyra i Zagreb, men rejält distanserad av suveräna vinnaren, amerikanskan Mikaela Shiffrin.
Frida Hansdotter, fyra i Zagreb, men rejält distanserad av suveräna vinnaren, amerikanskan Mikaela Shiffrin.

Shiffrin överlägsen, Hansdotter fyra

Ett förstaåk som väckte frågor och ett andra som gav svar. Frida Hansdotter missade prispallen i Zagreb men avslutningen visade att hon är på uppgång.

ANNONS
|

Efter de två senaste uråkningarna ville den regerande olympiska slalommästarinnan ha ett kvitto på var hon står formmässigt med drygt en månad till VM på hemmaplan i Åre. Den första färden nedför årets första väldscupslalom gav långt från det besked hon önskade sig.

Hansdotter, femma då och 2,36 sekunder efter vinnaren Mikaela Shiffrin, dömde ut sin prestation.

- Det var riktigt dåligt.

ANNONS

Men hon hade en förklaring till den tama och försiktiga åkningen.

- Jag vurpade på inåkningen, fick en grensling och ramlade på höften. Jag kände att jag ville komma ned och jag tror att det lite satt i mitt huvud, att jag höll i för att vara på den säkra sidan, säger hon till SVT.

Tog en placering

Med ett bestämt, aggressivt och säkert åk tog Hansdotter en placering, men var inte i närheten av att ta sig in bland topp-3. Shiffrin, som gick på knock direkt i första åket, tog årets femte seger i slalomcupen, den 37:e totalt i karriären och den fjärde i rad i just Zagreb.

Slovakiskan Petra Vhlová distanserades totalt med 1,25 sekunder medan schweiziskan Wendy Holdener knep tredjeplatsen.

Hansdotter var 2,97 sekunder efter amerikanskan.

- Jag är fyra i världen efter ett dåligt åk. Det visar att jag kan. Jag känner att jag har det i mig. När jag sätter mina åk är jag med däruppe och fajtas. Det är bara att blicka framåt och försöka haka på och utmana Shiffrin, säger hon till SVT.

ANNONS

Anna Swenn Larsson låg fyra efter första åket men en rejäl miss i slutet kostade. Swenn Larsson hamnade 68 hundradelar efter Hansdotter och slutade sexa.

Starkt andra av Hector

Ylva Stålnacke tog sig till andra åket som näst sista åkare, men det besväret var dessvärre inte mycket värt. Hon grenslade tidigt en port och så var den dagen förstörd. Ett öde som även drabbade lagkompisen Emelie Wikström, som tog sig till det andra åket som 18:e åkare.

Sara Hector var desto gladare. Ut som nummer åtta noterade hon så långt bästa tiden i andra åket – ett kvitto på att slalomformen är på starkt uppåtgående. Hon passerade Magdalena Fjällström med god marginal.

Till slut räckte Hectors åk till 16:e plats medan Fjällström stannade på 21:a plats.

Charlotta Säfvenberg och Sara Rask kvalade inte in till det andra åket.

TT

ANNONS