Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Swenn-Larssons serviceman, slovenen Jaka Poje, kramar om VM-silvermedaljören i målområdet.

Serviceman bakom Swenn-Larssons lyft

Anna Swenn-Larssons alpina karriär slog i botten för två år sedan. Då hade hon valet: Finna sig själv och formen igen eller lägga av. Det senare var inte ett alternativ. Nu har hon nått hela vägen tillbaka – och hon gjorde det ett stenkast från bostaden i Åre.

Anna åker, andra står bakom henne. En del kända ansikten, som tränings- och landslagskompisarna, inte minst Frida Hansdotter, tränare och ledare.

Några är tämligen okända, så låt oss en svensk VM-silverdag som denna presentera servicemannen, slovenen Jaka Poje. Han sköter mer än Swenn-Larssons utrustning. Han är även ett bollplank, en nära vän och finns alltid i närheten under tävlingssäsongen.

- Min nya serviceman har betytt otroligt mycket för mig. Han är med en jämt. Han gör fantastiska skidor men han är en underbar person som jag mår väldigt bra tillsammans med, säger Anna Swenn-Larsson om Poje.

"Litat på oss"

Som återgäldar:

- Anna har jobbat hårt i två år och litat på oss och... nu är hon här, säger Poje, som tidigare jobbade för herrlandslagets slalomspecialist Mattias Hargin.

Han minns en annan Anna:

- Det handlar om att växa upp och mogna. Det var en utvecklingsfas som alla går igenom och behöver. Det är normalt att det går sämre, men när man når botten vet man var man är och därifrån kan det bara gå uppåt. Det är vad vi har gjort. Hon har fått mer och mer självförtroende och det är vad det handlar om, att bygga upp självförtroendet, fortsätter Poje.

Hur var hon vid start i dag?

- Hon var nervös, men det är helt normalt. I första åket var hon verkligen lugn, i andra lite mer spänd, naturligtvis, men fortfarande väldigt modig. Vi kalkylerande inte med något utan det var bara ut och köra.

Närmar sig Shiffrin

Anna Swenn-Larsson var den enda som var inom en sekund från Mikaela Shiffrin, amerikanskan som tog sitt fjärde raka VM-guld i slalom.

Avståndet stannade vid 0,56 sekunder

- Det är svårt att slå Shiffrin, men vi börjar närmar oss, säger Poje.

Alpine chefen Tommy Eliasson Winter fick äntligen fira en svensk medalj, på mästerskapets näst sista dag.

- Det är grymt, som en dröm. Hemmaplan, Anna bor 75 meter bort... såna tillfällen kommer inte ofta i livet. Då gäller det att ta dem och verkligen köra som om det inte finns en morgondag.

Vad betyder VM-silvret för svensk alpin utförsåkning?

- Mest att en av våra åkare har fått chansen att till 99 procent uppfylla sin dröm. Det är viktigt för gruppen, men mest för Anna Swenn-Larsson. Hon är solid, det har vi känt hela det senaste året. Hon har tagit steg som karaktär och verkligen lyft sig. Det ni ser framför er är en toppidrottare som kan prestera flera dagar i rad.

Eliasson Winter är imponerad över hur Swenn-Larsson tog sig tillbaka från den mörka tiden när hon tappade allt och rasade ur topp 30 i slalom.

Ingen VM-plump

- Det är otroligt. Anna har varit duktig länge. Många frågade när hon skulle ta nästa steg och jag tror att det var ett tungt ok för henne att bära. Hon fick bottna och bygga för att komma tillbaka.

Swenn-Larssons silver såg också till att VM inte blir en plump i den svenska alpina mästerskapshistorien. Senast Sverige lämnade ett VM utan medalj var i Val d'Isére 2009.

- Vi tävlar för att vinna, för att ta medaljer. Om vi inte gjorde det skulle vi självklart vara väldigt besvikna. Samtidigt kan man inte tänka så varje dag. Generellt visste vi att vi kunde leverera och det här var den stora dagen, säger landslagschefen.