Djurgårdens Edward Chilufya firar sitt andra atre mål i 7–0-krossen mot Umeå.
Djurgårdens Edward Chilufya firar sitt andra atre mål i 7–0-krossen mot Umeå. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sen straff räddade cupmästaren

En straff på tilläggstid räddade regerande cupmästaren IFK Göteborg från en skrällförlust hemma mot superettanlaget Gif Sundsvall. Tobias Sana slog iskallt straffen i mål fram till 1–1.

En förlust hade i princip gjort att IFK Göteborg varit borta från chans till gruppseger och avancemang till kvartsfinal.

Då hade laget varit tre poäng och fem mål bakom IFK Norrköping inför lagens avgörande möte i Norrköping om en vecka.

Nu skiljer två poäng.

I 93:e minuten fick IFK Göteborg straff sedan Alexander Jallow dragits ned. Tobias Sana sköt den iskallt till höger om Sundsvalls målvakt Andreas Andersson.

Debut för Thern

Det var det sista som hände i matchen där prestigeförvärvet Simon Thern, ny från Norrköping, gjorde sin debut för IFK Göteborg när han byttes in i den 73:e minuten.

Tio minuter dessförinnan hade Linus Hallenius styrt in ledningsmålet för superettanlaget.

IFK Göteborg var illa ute även förra helgen, men vände då 1–3 till 4–3 borta mot division 1-laget Sandviken.

IFK Norrköping leder gruppen på sex poäng efter säkra 4–1 borta mot Sandviken. Men det blev en dyrköpt seger då nye målvakten Oscar Jansson fick en smäll mot huvudet och tvingades uppsöka sjukhus.

– Han är på sjukhuset och syr. Det blev ett jack, men förhoppningsvis är det ingen hjärnskakning, säger tränaren Rikard Norling till Norrköpings Tidningar.

Dubbla målfester

Hammarby vann med 3–0 borta över Oskarshamn och gick upp i topp i grupp 8 inför avgörandet mot ärkerivalen AIK nästa helg.

Båda lagen har sex poäng, men med ett måls bättre målskillnad räcker det med oavgjort för Hammarby för att vinna gruppen och ta en kvartsfinalplats.

Djurgården fick hemmamatch mot Umeå då gästernas hemmaplan var ospelbar. Djurgården tackade för det med en riktig kross. Det blev 7–0 sedan Stockholmslaget gjort tre mål på sex minuter i första halvlek och Edward Chilufya gjort hattrick efter paus.

Med sex inspelade poäng och överlägsen målskillnad har Djurgården ena benet i kvartsfinal.

Även Örebro gjorde 7–0 borta mot Lödde. ÖSK har dock både Sirius och Trelleborg (som spelade 1–1) före sig i tabellen.