Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caster Semenya. Arkivbild.

Semenya ställer inte upp i DL-tävling

Först fick hon inte vara med. Sedan ändrade sig arrangören av Diamond League-tävlingen i Rabat. Men då meddelade Caster Semenya att hon inte kan komma.

I veckan kom beskedet att Schweiz federala domstol avslår Internationella friidrottsförbundets (IAAF) överklagan i det pågående Caster Semenya-fallet. Därmed är den sydafrikanska löparstjärnan tills vidare fri att tävla på samtliga distanser utan att behöva medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden.

Trots detta ska Semenya – utan någon förklaring – ha fått sin ansökan om att få tävla i helgens 800-meterslopp på Diamond League-galan i Rabat nekad, enligt Reuters.

Men nu står det klart att Semenya är välkommen att tävla i den marockanska huvudstaden, trots allt. Enligt BBC låter tävlingens organisatör, Alain Blondel, meddela att han är "glad över att bekräfta" att Semenya är inbjuden.

Eftersom Diamond League-tävlingar inte är organiserade av IAAF så är de oberoende av utgången i Semenyas rättsfall och har med andra ord rätt att själva bestämma vilka friidrottare som ska få delta i grenarna.

Semenya kommer dock inte att ställa upp i tävlingen. Det meddelar hennes finske manager Jukka Harkonen för Reuters.

- Hon fick en inbjudan i dag, men det var försent, säger han till nyhetsbyrån och påpekar att det tar mer än 20 timmar att flyga från Sydafrika till Marocko.

Caster Semenya, som har två OS-guld och tre VM-guld på meritlistan, är trots att det sista inte är sagt i den rättsliga processen redan uttagen i Sydafrikas preliminära trupp till VM som avgörs i Qatar 28 september–6 oktober.