Caster Semenya firar segern på 800 meter i Samväldesspelen i Australien tidigare i april.
Caster Semenya firar segern på 800 meter i Samväldesspelen i Australien tidigare i april.

Semenya kan stoppas av nya könsregler

Nya könsregler i friidrotten kan sätta stopp för Caster Semenyas karriär. Regelverket förbjuder hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare att tävla internationellt.

ANNONS
|

Enligt Internationella friidrottsförbundets (IAAF) ordförande Sebastian Coe handlar reglerna inte om att sätta dit fuskare.

"Ingen hyperandrogen friidrottare har fuskat, utan det handlar om att få rättvisa förhållanden i tävlingarna där framgång bestäms av talang, hängivenhet och hårt arbete i stället för andra bidragande faktorer", säger Coe i ett uttalande.

Kvinnliga medeldistanslöpare som är hyperandrogena, det vill säga har extremt höga halter av det manliga könshormonet testosteron, måste se till att sänka testosteronhalten för att få fortsätta att tävla internationellt.

"Behandlingen för att sänka testosteronnivåerna är att tillföra hormon liknande p-piller som tas av miljoner kvinnor runt om i världen. Ingen aktiv kommer att tvingas till operation", säger Stephane Bermon i IAAF:s medicinska avdelning.

ANNONS

Fördel på medeldistans

Att det enbart är hyperandrogena medeldistanslöpare (distanser mellan 400 meter och en engelsk mil, 1609 meter) som reglerna gäller beror enligt IAAF:s medicinska rådgivare på att hyperandrogena inte har samma fördel på sprintdistanserna, långdistans eller i andra friidrottsgrenar.

"Den senaste forskningen som vi tagit del av, samt data som vi sammanställt, visar att det är på de här distanserna som hyperandrogena har en fördel", säger Bermon.

Semenya olympisk mästare

Internationella friidrottsförbundet har tidigare försökt stoppa hyperandrogena friidrottare, men tvingades backa sedan man förlorat ett mål i idrottens skiljedomstol Cas 2015. De nya reglerna börjar gälla den 1 november i år.

Sydafrikanskan Caster Semenya slog igenom när hon vann 800 meter på VM i Berlin 2009. Hon har ytterligare två VM-guld och två OS-guld på distansen.

Efter VM 2009 genomgick hon en könsutredning.

TT-Reuters

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Källa: Karolinska Institutet.

ANNONS