Caster Semenya efter damernas 800-meterslopp i Diamond League i Doha i början av maj. Arkivbild.
Caster Semenya efter damernas 800-meterslopp i Diamond League i Doha i början av maj. Arkivbild.

Semenya fri att tävla utan medicinering

Caster Semenya, 28, stoppades från att tävla på grund av sina höga testosteronvärden. Nu har den federala högsta domstolen i Schweiz ogiltigförklarat domen vilket innebär att den sydafrikanska stjärnan återigen är fri att tävla.

ANNONS
|

Det var den första maj som den kontroversiella domen föll. Idrottens skiljedomstol, Cas, kom med beskedet att avslå Caster Semenyas överklagan och den sydafrikanska löparstjärnan var därmed tvungen att via medicinering sänka sin höga nivå av det manliga könshormonet testosteron för att få fortsätta tävla i 800 meter – en distans där hon vunnit två OS-guld och tre VM-guld.

Beslutet gällde friidrottare i alla löpargrenar mellan 400 meter och en engelsk mil (1609 meter) – men nu har historien fått en vändning.

Lättad Semenya

Semenya vände sig, efter avslaget från Cas, till den federala högsta domstolen i Schweiz som nu har ogiltigförklarat domen, något som innebär att Semenya återigen är fri att tävla i sin favoritgren.

ANNONS

- Jag är tacksam för de schweiziska domarnas beslut, säger Semenya i ett uttalande enligt BBC och fortsätter:

- Jag hoppas att jag tack vare min överklagan återigen får springa fritt.

Den uppmärksammade frågan har länge delat friidrottsvärlden i två läger. Den ena sidan pekar på orättvisan gentemot konkurrenter i medeldistanstävlingar som tävlar med lägre halter av testosteron, medan den andra lyfter fram orimligheten att en fullt frisk person med naturligt höga halter av könshormonet ska behöva medicinera sig ner till en lägre nivå.

Svar att vänta från IAAF

Enligt Reuters har ingen tidpunkt angivits för när ett definitivt beslut kommer tas i frågan, men Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har nu fram till den 25 juni på sig att komma med ett svar.

- Den schweiziska domstolen har garanterat ett temporärt skydd till Caster Semenya. Det här är ett viktigt fall som kommer att ha fundamental betydelse för kvinnliga friidrottares mänskliga rättigheter, säger Semenyas juridiska ombud Dorothee Schramm, enligt Reuters.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Caster Semenya

Född: 7 januari 1991 (28 år) i Polokwane, Sydafrika.

Grenar: 800 och 1 500 meter.

Främsta meriter: Två OS-guld (2012, 2016) och tre VM-guld (2009, 2011, 2017) på 800 meter. Ett VM-brons (2017) på 1 500 meter.

Bakgrund: Friidrottens könsregler

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

ANNONS