Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caster Semenya. Arkivbild.

Semenya: "Det skulle döda nästa generation"

Caster Semenya menar att friidrottens nya regler kring kvinnors testosteronnivåer kan få allvarliga konsekvenser i framtiden.

Den sydafrikanska löparstjärnan mötte pressen i samband med en ledarskapskonferens i Johannesburg.

- Om jag låter det här passera, vad händer med nästa generation? Det skulle döda dem. Vad händer med unga tjejer som önskar att springa och som kanske är i samma situation som jag, säger 27-åringen.

- Det här handlar inte om mig. Jag har uppnått allt jag vill här i livet. Jag är världsmästare, Commomwealth-mästare och afrikansk mästare.

Internationella friidrottsförbundets nya regler, som handlar om att kvinnliga medeldistanslöpare måste kunna uppvisa en testosteronnivå under en viss gräns, skulle ha trätt i kraft på torsdagen. Men Semenya, som har förhöjda testosteronvärden och har diagnosticerats med hyperandrogenism, har med stöd av Sydafrikas friidrottsförbund överklagat till idrottens skiljedomstol Cas. Införandet av IAAF:s regler har därför skjutits upp i fem månader.

- Jag vill visa dem att det som de gör inte är rimligt, för när man börjar klassificera kvinnor får man problem, sade Semenya.