Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caster Semenya låter sig inte stoppas utan överklagar Cas-domen. Arkivbild.

Semenya överklagar: "Jag är en kvinna"

Caster Semenya ger inte upp. Nu överklagar friidrottsstjärnan den omstridda Cas-domen. "IAAF kommer inte att få droga mig", säger hon i ett uttalande.

Domen från Idrottens skiljedomstol Cas kom den 1 maj och innebär att OS-guldmedaljören Caster Semenya måste medicinera för att få ner sin extremt höga nivå av det manliga könshormonet testosteron för att få fortsätta tävla på favoritdistansen 800 meter.

Beskedet delade idrottsvärlden i två delar. Var det verkligen rätt att tvinga en fullt frisk människa att medicinera för att få tävla? Ja, det är orättvist mot alla andra kvinnliga idrottare om de med så kallad hyperandrogyni får tävla, ansåg Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Högsta domstolen

Nu väljer Caster Semenya att överklaga beslutet från den Lausanne-baserade domstolen till Schweiz federala högsta domstol.

"Jag är en kvinna och jag är en idrottare i världsklass. IAAF kommer inte att få droga mig eller hindra mig från att vara den jag är", säger den 28-åriga löparstjärnan i ett uttalande.

Semenya och hennes advokater hävdar att CAS-domen är felaktig eftersom den tillåter IAAF tvinga kvinnliga idrottare till "onödiga och ovälkomna hormonella ingrepp" utom läkares kontroll och utan att hälsoriskerna utretts tillräckligt.

Mänskliga rättigheter

Semenya anför också att domen kränker hennes mänskliga rättigheter.

Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet, är globalt ansvarig för att bedöma nya fall av hyperandrogyni inom friidrotten. Hon har tidigare beskrivit domen som nödvändig för att kvinnor ska kunna tävla på rättvisa villkor och har konstaterat att idrottare med Semenyas nivåer av testosteron är väldigt ovanliga.

- Det är oerhört viktigt för kvinnoidrotten, sade hon till SVT Sport.