Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Schelin slutar som spelare. Nu hyllas hon av flera, som Marika Domanski Lyfors (till höger).

Schelin hyllas efter beskedet

"Skojar du eller?". Lotta Schelin kunde knappt tro det när hon 20 år gammal blev uppkallad till landslaget. 14 år senare är karriären över. Nu hyllas profilen av tidigare lagkamrater och ledare.

Det var inför Algarve cup i Portugal, våren 2004, som Lotta Schelins första landslagschans kom. Även om anfallstalangen trodde att dåvarande förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors skämtade.

- Jag såg Lotta tidigt i hennes karriär och var intresserad av henne redan 2002–2003 inför VM där. Men då var hon tyvärr ryggskadad, berättar Domanski Lyfors, numera landslagschef.

- Men 2004 var det dags. Då kallade jag in henne till hennes första landskamp i Algarve. Hon var med U23, men vi hade fått ett återbud. När jag ringde till henne sade hon bara ”Skojar du eller?”, ”Skojar du eller?” flera gånger. Det är ett roligt minne.

"Väldigt unik"

185 landskamper och 88 landslagsmål senare är Lotta Schelins aktiva karriär över, efter en känslosam pressträff vid sidan av just Domanski Lyfors och tidigare landslagskompisen Therese Sjögran, numera sportchef i Rosengård som blev Schelins sista klubb som aktiv.

- Med snabbheten och det djupledsspelet hon hade var hon väldigt unik. En spelartyp som Sverige inte har i dag och vem vet när vi får det igen, säger Sjögran.

- Hon har betytt jättemycket så klart. Det är en stor profil och det kommer hon att vara även efter karriären. Hon har gjort sig ett namn, inte bara i Sverige utan i Europa och resten av världen.

Pia Sundhage arbetade nära Lotta Schelin under sina år som förbundskapten för svenska landslaget, bland annat under det som Schelin lyfter fram som en av de absoluta höjdpunkterna – resan fram till OS-silvret i Rio de Janeiro 2016.

- Jag tycker naturligtvis att det är otroligt synd, för henne själv men också för svensk damfotboll. Hon är en av de bästa och en förebild för alla oss andra. Jag har sett henne skriva autografer till små flickor och pojkar, men också tjöta med gubbar och kärringar, säger Sundhage.

"Stor förebild"

Sin fotbollsideologi trogen känner Sundhage sig tveksam till att ranka Schelins spelarkarriär i ett historiskt perspektiv.

- Hon har betytt väldigt mycket. Det kan alla förbundskaptener skriva under på. Hon är en lagspelare, och det är det som är stjärnan. Hon är otroligt populär och har tagit ansvaret.

Även idrottsminister Annika Strandhäll hyllar Schelin som en ambassadör.

- Lotta Schelin har inspirerat många unga tjejer att satsa på fotbollen och det är viktigt. Hon är inte bara landslagets bästa målskytt genom tiderna, hon har även satt avtryck för en mer jämställd idrott. Sverige behöver fler som Lotta Schelin, säger Strandhäll.

Vad Lotta Schelin ska göra framöver är fortfarande oklart. Men både Therese Sjögran och Marika Domanski Lyfors håller dörren öppen på vid gavel.

- Hon har genom sitt sätt både på och utanför planen varit en stor förebild för väldigt många spelare, säger Domanski Lyfors.

- Först och främst måste hon bli frisk. Men när hon är frisk och hel och redo kommer vi definitivt att ta vara på Lotta Schelin, det kan jag lova.