Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angelica Bengtsson överraskade sig själv när hon satte svenskt rekord i Karlstad.

Satte svenskt rekord efter sjukdom

Förkyld och orkeslös i början av kvällen. Men så vände det för stavhopparen Angelica Bengtsson som förbättrade det svenska rekordet till 4,73.

Planen i genrepet inför EM var att enbart tänka på tekniken. Förkylningen som hon fick för ett par dagar sedan gjorde Bengtsson orkeslös.

- Uppvärmningen gick jättedåligt och jag gick in på 4,30 för att jag inte trodde att jag skulle klara så mycket högre höjder, säger hon.

Hon inledde den svenska GP-tävlingen i Karlstad med två rivningar på den i sammanhanget blygsamma höjden. Sedan gick det allt bättre.

- När jag klarade allt högre höjder kände jag inte av förkylningen. Jag fick lite nya krafter. Men jag fick också kämpa för att lyfta på knäna. Jag tänkte bara tekniskt och tittade inte på ribban för jag hade inget hopp om att klara. Då blev det rätt, säger hon om rekordhöjden.

25-åringen begärde sedan upp ribban på 4,83.

- Jag har gjort en lista på vad olika höjder skulle betyda och klarar jag 83 skulle jag vara topp tio i världen genom tiderna. Det är ett litet mål i år, säger hon.

"Ett gott omen"

Inför inomhus-EM i fjol blev hon förkyld, och tog sedan brons. Därför är hon inte orolig för vad förkylningen ska kunna innebära för EM i Berlin knappt två veckor bort.

- Det känns som ett gott omen. Det ska bli riktigt roligt med EM, det kommer att bli riktigt tufft men jag känner mig i form höjdmässigt, säger hon.

- Jag har rankat mig som fyra inför EM, men det finns en chans till medalj.

I början av juli hoppade Bengtsson 4,72.

Precis som Bengtsson inledde den 18-åriga stavkollegan Armand Duplantis med två rivningar på ingångshöjden, 5,55.

- Det finns ingen värre känsla än den. Men lättnaden när man klarar ingångshöjden i sista försöket är värd våndan, säger Duplantis.

Milstolpe

Han vann tävlingen på 5,80. Det var tionde gången i år som han hoppar 5,80.

- Det är en stor milstolpe för mig, säger Duplantis som sedan gjorde tre försök på svenska rekordhöjden 5,94.

Duplantis var inte i allra bästa form när han kom till Karlstad.

- Det var min fjärde tävling på elva dagar. Löpningen var inte bra i dag. Att då hoppa 5,80 är väldigt bra, säger han.

Tanken var att damernas och herrarnas stavhopp skulle ha avgjorts samtidigt i Karlstad men internationella regler satte stopp för det.