Sebastian Samuelsson, på plats för VM i Östersund, har hängt med i dopningsnyheterna från Österrike.
Sebastian Samuelsson, på plats för VM i Östersund, har hängt med i dopningsnyheterna från Österrike.

Samuelsson: "Vi vet att dopning förekommer"

Efter dopningsskandalen i Seefeld säger Martin Fourcade att det inte är omöjligt att något liknande briserar i Östersund. Sebastian Samuelsson är inne på samma spår.

ANNONS
|

I en intervju med SVT menar skidskyttestjärnan Martin Fourcade att det mycket väl kan förekomma liknande dopningsskandaler i Östersund som den som inträffade i Seefeld på skid-VM, där flera åkare ertappades med bloddopning.

Sebastian Samuelsson, som inte tvekar kring att uttala sig i dopningsfrågor, håller med sin franske kollega.

- Vi vet att dopning förekommer och vi är nära besläktade med både längdskidåkning, cykling och andra uthållighetsidrotter. Det är bara extremt tråkigt och jag hoppas de som fuskar är jäkligt rädda nu att de ska åka fast, säger han.

ANNONS

Bristfälliga tester

Samuelsson har även hunnit ta del av den artikel i österrikiska Kronen Zeitung där de dopade österrikarna Max Hauke och Dominik Baldauf för första gången uttalade sig efter att ha åkt fast.

Baldauf sade i den intervjun bland annat att "den som åker fast för bloddoping i ett vanligt test måste vara en riktig klant", då man enligt österrikaren kan lura testerna genom att dricka saltvatten och späda ut blodet till en normal nivå.

- Tyvärr är inte testerna tillräckligt bra. För att de här har dopat sig och klarat testarna. Det som är bra är att vi har de här blodpassen som man jämför olika värden för att se saker som sticker ut. Det har blivit svårare att dopa sig så mycket. Man ser ingen Mühlegg (Johann, OS i Salt Lake City 2002) som kommer och är flera minuter starkare än någon annan. Man blir bättre men inte jättemycket bättre. Det är positivt, men vi måste komma fram med system som gör det enklare att sätta fast de som fuskar, säger Samuelsson.

ANNONS

"Man blir besviken"

Hans landslagskamrat Hanna Öberg har såklart också reagerat på skandalen i Seefeld.

- Det är klart att man blir besviken när det kommer fram sådana saker och det är verkligen tråkigt att det finns de som anser att de behöver fuska, säger hon.

TT: Tror du att det kan hända något liknande här i Östersund?

- Jag förväntar mig inte att vi fått höra det sista av det där, men jag kan samtidigt inte spekulera i om det är någon av mina motståndare här som är inblandad.

TT

ANNONS