Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börje Salming. Arkivbild.
Börje Salming. Arkivbild. Bild: Fredric Alm/TT

Salming hedras utanför arenan: "Viktigt"

Blommor vid statyn, bilder på storbildsskärmen och flaggor på halv stång.
Börje Salming hedras utanför Toronto Maple Leafs hemmaarena, Scotiabank arena.
– Det är viktigt för oss att hedra honom, säger Steve Keogh på Torontos media- och kommunikationsavdelning.

Toronto spelar inte hemmamatch förrän om en vecka. Men redan nu hedras Börje Salming på olika sätt runt NHL-lagets hemmaarena.

Det placeras blommor vid Salmings staty utanför arenan, på en storbildsskärm rullar bilder på den svenska backlegendaren och flaggorna på arenataket vajar på halv stång.

Även inne i arenan gör sig Salmings storhet påmind. Svensken kom till klubben 1973, spelade 16 säsonger i klubben och han innehar fortfarande Torontos poängrekord för backar.

Tröjan hissas halvvägs

Inne i arenans tak hänger hans tröja med 21 på ryggen och den är nu nedhissad halvvägs till marken för att hedra Salming.

– Det är viktigt. Han betydde så mycket för oss och för ishockeyn i stort. Det är viktigt för oss att hedra honom, säger Steve Keogh på Torontos media- och kommunikationsavdelning till TT.

Toronto befinner sig i Minnesota för en bortamatch under fredagen. Då lär laget hedra Börje Salming på något sätt, säger Steve Keogh.

Salming ska hyllas

Tidigare i november hyllade Toronto honom under två känslosamma kvällar i rad. Hur klubben ska hedra honom framöver återstår att se.

– Nyheten kom så plötsligt. Vi behöver ta lite tid och fundera på hur vi kan hedra honom. Jag är säker på att våra supportrar och spelare tänker på honom. Det är en sådan chock. Våra tankar går till Pia (Salmings fru), hans barn och hela hans familj. Han betydde så mycket för Toronto, säger Keogh.

Beskedet att Börje Salming har avlidit i sviterna av ALS kom under torsdagen. Han blev 71 år gammal.