Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Khaddi Sagnia hoppar längdhoppsfinal i inomhus-VM på söndag.

Sagnia njuter av att flyga igen

För en längdhoppare finns inget bättre än känslan av att flyga. Khaddi Sagnia har äntligen fått uppleva den igen.

När de första svenska friidrottarna för ett par veckor sedan plockades ut i truppen till VM var Khaddi Sagnia uttagen enbart på 60 meter häck. Kvalgränsen i längdhopp hade hon nämligen inte klarat.

Då kom i tät följd två flygturer som slår allt som Sagnia har gjort tidigare.

Först: 6,85 meter och nytt personligt rekord i SM i Gävle.

- Känslan var verkligen som att jag flög och det var länge sedan jag hade det känslan, senast var 2015 på SM i Söderhamn, säger hon.

Sedan: 6,92 i Glasgow i helgen och en tangering av Carolina Klüfts svenska inomhusrekord.

Stort medaljhopp

Plötsligt var Khaddi Sagnia inte bara klar för VM i Birmingham. Nu är hon dessutom där som Sveriges största chans till medalj, även om det inte är något som 23-åringen själv säger sig tänka på.

- Ingenting, faktiskt. Självklart, om man kollar på resultaten tidigare i år är chansen stor. Men det är ett mästerskap och en helt ny dag. Jag ska ta dagen som den är och bara försöka gå in och köra på som i en vanlig tävling, säger hon.

Oavsett hur det går i finalen är den här inomhussäsongen redan en seger för Khaddi Sagnia. Den allvarliga knäskadan hon drabbades av i början av karriären har till och från gett olika följdproblem som har hindrat henne att träna fullt ut.

Nu har grundträningen rullat på smärtfritt sedan i höstas. Och för första gången sedan 2015 går utvecklingen framåt igen.

­­– Det är grunden till att jag har presterat bra. Jag har kunnat träna på utan att ha ont, utan att behöva avbryta träningspass. Det är det som har fattats tidigare och det har varit frustrerande att inte kunna visa det tidigare, säger Sagnia.

- Jag själv har vetat att jag har haft långa längder i mig och att jag har en snabbhet som jag inte riktigt har fått visa. Det har varit jobbigt, men jag har samtidigt försökt vara lugn och ha tålamod.

Tvåa i världen

Någon dubblering i VM blir det inte tal om. Khaddi Sagnia har strukit sig från 60 meter häck för att enbart fokusera på längdhoppet.

Det verkar vara ett klokt val. Sagnia är tvåa på världsårsbästalistan och endast serbiska stjärnan Ivana Spanovic har hoppat (en centimeter) längre.