Nye tränaren Daniel Andersson, till vänster, och vd:n Niclas Carlén på presskonferensen.
Nye tränaren Daniel Andersson, till vänster, och vd:n Niclas Carlén på presskonferensen.

Sänkt målsättning för Malmö FF

Endast guld räknas i Malmö FF. Med vårens kris och en sparkad huvudtränare omformuleras dock årets målsättning.

ANNONS
|

Efter söndagskvällens 0–1-förlust i Skånederbyt mot den allsvenska nykomlingen Trelleborgs FF fattades beslutet om att Magnus Pehrsson får lämna uppdraget som huvudtränare för det krisande regerande svenska mästarlaget Malmö FF.

- Vi är inte nöjda med att ha elva poäng på nio omgångar, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till TT.

TT: Hur har processen sett ut fram till det här beslutet?

ANNONS

- Vi hade väl använt de flesta verktygen i verktygslådan och nu hade vi ett kvar i alla fall och det var att byta huvudtränare i ett försök att få till ett annat resultat. Beslutet togs efter TFF-matchen och det är klart att det diskuterades precis innan det också, säger Carlnén.

"Älskar den här klubben"

Sportchefen Daniel Andersson, som tidigare har varit assisterande tränare i MFF 2011–2013, tar över efter Pehrsson. Lösningen är tänkt att vara kortsiktig, men allra minst får han huvudansvaret under de tre allsvenska matcherna som återstår fram till VM-uppehållet.

- Det är klart att man inte mår bra när Malmö FF förlorar. Jag älskar den här klubben och det påverkar en, men det finns bara en väg och det är framåt och det är dit vi ska gå. Förhoppningsvis går vi mer stärkta ur det här tillsammans, säger Daniel Andersson till TT.

ANNONS

Hans första uppgift blir att leda laget i den allsvenska bortamatchen mot serieledande Hammarby på onsdag. Malmö FF är redan efter nio matcher – Hammarby har bara spelat åtta – elva poäng från täten på tionde plats i tabellen. Det finns några detaljer att skruva på för att MFF ska börja vinna matcher, säger han.

- Vi har en klar bild av vad det är, men det är ingenting som jag vill stå här och berätta, säger Daniel Andersson.

TT: Hur stort ansvar har du som sportchef för era resultat under våren?

- Jag har ett jättestort ansvar så klart. Jag är sportsligt ansvarig – så det vilar tungt på mig också, säger Andersson.

Jakten på en permanent huvudtränare är redan igång, säger vd:n Niclas Carlnén.

- Vi försöker ha en uppdaterad lista på de tränare som kan vara aktuella för Malmö FF. Sedan ska de vara tillgängliga också. Men det är viktigare att vi hittar rätt tränare än att vi gör det vid rätt tid. Så Daniel blir kanske kvar ytterligare någon match, även om målsättningen är att vi har en ny tränare på plats efter uppehållet, säger Niclas Carlnén.

ANNONS

TT: Är Daniel Andersson med på er lista?

- Jag vill ha Daniel i rollen som sportchef, sedan kommer jag aldrig att stänga några dörrar. Men det är så som vi ser på det nu.

"Helt tokigt"

Även om inte Andersson vänder trenden som tränare kommer förtroendet för honom finnas kvar som sportchef, menar Carlnén.

- Jag tycker att historien visar att Daniel har gjort ett fantastiskt arbete i den roll som han har – både i rekrytering av spelarna och hur han har lett den sportsliga organisationen med de resultat vi har presterat. Jag tycker att det vore helt tokigt att säga något annat än att det finns ett förtroende för Daniel Andersson som sportchef.

Rent teoretiskt finns chansen till ett SM-guld kvar för Malmö FF, men efter vårens kris har målsättningen förändrats.

- Det är svårt att svara på var vi hamnar, men vår målsättning är att göra ett bra Europakval till sommaren och sedan kriga om en plats i Europa (plats 1–3 i allsvenskan) till nästa år, säger Niclas Carlnén.

ANNONS
TT

Fakta: Daniel Andersson

Född: 28 augusti 1977 i Lund (40 år).

Seniorklubbar som spelare: Malmö FF 1995–1998, Bari 1998–2001, Venezia 2001–2002, Chievo 2002–2003, Ancona 2003–2004, Malmö FF 2004–2013.

A-landskamper/mål: 74/0.

Ledarmeriter: Assisterande tränare i Malmö FF 2011–2013. Sportchef sedan 2014.

Aktuell: Ny huvudtränare i MFF efter sparkade Magnus Pehrsson.

Fakta: Malmö FF:s tränare på 2000-talet

Daniel Andersson, 2018–.

Magnus Pehrsson, 2016–2018.

Allan Kuhn, 2016.

Åge Hareide, 2014–2015.

Rikard Norling, 2011–2013.

Roland Nilsson, 2008–2011.

Sören Åkeby, 2006–2007.

Tom Prahl, 2002–2005.

Michael Andersson, 2000–2001.

ANNONS