Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Runacademy-löpcoachen: Så trotsar du mörkret

Mer än var fjärde person känner sig otrygg att vistas ute på kvällen, visar ny nationell statistik från Brottsförebyggande rådet. Därför gör löparrörelsen Runacademy en ny satsning för att få personer att trotsa mörkret.
– Det gäller att försöka hitta sätt att övervinna den rädslan, säger Cecilia Hilton, löpcoach och platschef på Runacademy Varberg.

Enligt statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, känner sig 27 procent av befolkningen otrygg att vistas ute på kvällen i sitt bostadsområde. Motsvarande siffra enskilt för kvinnor är 35 procent respektive 18 procent för män.

Det vill Runacademy göra något åt – genom att nu försöka inspirera fler till att våga ge sig ut i mörkret.

– Det är ett stort problem och det är synd att det ska behöva vara så. Men vi kan inte vara instängda i ett halvår, det är jätteviktigt för både den fysiska och mentala hälsan att få komma ut, säger Cecilia Hilton.

– Därför vill vi nu inspirera till att ta sig ut och tipsa om hur man kan känna sig trygg att löpa i mörkret. Detta genom att köra kampanjen #feelsafetorun i sociala medier i november. Dessutom vill vi belysa det genom att uppmana folk att prata om problemet.

”En jättehög tröskel”

Utöver det går de ut med flera tips kring hur en kan trotsa mörkret. Bland annat lyfts pannlampa och reflexer för att synas samt överfallslarm som förslag på hjälpmedel.

– Att använda pannlampa är uteslutande den största framgångsfaktorn för mig personligen, säger Cecilia Hilton innan hon nämner fler tips:

– Det kan även vara bra att hitta sina trygga rundor, kanske kan du springa en kortare sträcka flera varv. Dessutom är det väldigt bra att springa i ett sällskap, det löser mycket.

Att kontakta kommunen om dåligt upplysta platser och att öppna upp löparbanor för allmänheten tror hon också är ”möjliggörare” för att skapa tryggare platser för löparglädje.

Har du själv haft problem med mörkret?

– Gud ja, jag har tidigare haft en jättehög tröskel till att ta mig ut. Helt enkelt för att jag är rädd att bli överfallen, så jag kan absolut känna igen mig i statistiken.

– Det är så lätt att bygga upp otäcka tankar i huvudet och låta dem ta över. Löpning är en stor del av mitt liv och jag vill inte att rädslan för mörker ska förstöra den glädjen.

Vill att fler ska övervinna rädslan

Rädslan som löpcoachen beskriver lider hon inte lika mycket av längre, men samtidigt erkänner hon att den till viss del fortfarande finns kvar.

– Den är inte helt bortblåst, men det gäller att övervinna den rädslan. Samtidigt får man inte vara naiv utan det handlar om att ha ett sunt tänk helt enkelt.

Nu hoppas hon att det nya initiativet ska få fler att lyckas gå samma väg som hon själv.

– Om vi kan hjälpa till att övervinna den där inneboende rädslan litegrann, hade det varit väldigt fint, avslutar Cecilia Hilton.

Sju tips på hur du trotsar mörkret, enligt Runacademy:

– Använd en pannlampa

– Försök tänka logiskt utan att hetsa upp dig

– Spring korta intervaller om du är otrygg

– Klä på dig reflexer så att du syns

– Testa ett överfallslarm

– Testa springa reflexslinga

– Ta sällskap

Lär mer om Falkenbergs FF här