Rosengårds Iva Landeka gratulerar Sanne Troelsgaard efter 2–0-målet mot Kristianstad i SKånederbyt.

Rosengård storspelade i Skånederbyt

Skyttedrottningen Anja Mittag fick börja Skånederbyt på bänken. Trots det hade Rosengård hade inga problem med målskyttet och vann enkelt med 5–1 mot Kristianstad. Smolk i bägaren var dock Nathalie Björns skada.

|

Rosengård vann premiärmatchen mot Eskilstuna med 1–0 efter mål av Nathalie Björn på tilläggstid. Till derbyt mot Kristianstad valde tränaren Jonas Eidevall en oväntad ändring i startelvan.

Anja Mittag som gjorde 17 mål i fjol fick börja på bänken. I stället satsade Eidevall på Lisa-Marie Utland och Hailie Mace i anfallet och det visade sig vara ett lyckat drag.

Hemmalaget inledde aggressivt och i den 31:a minuten gjorde Iva Landeka 1–0. Strax innan domaren blåste för halvtidsvila gjorde Sanne Troelsgaard 2–0. Då hade Mittag fått bytas in efter att Nathalie Björn lämnat planen skadad med ett bandagerat högerben.

- Det är något muskulärt, det var ingen smäll, utan någonting med vaden, men jag vet inte vad, säger den svenska landslagsspelaren till Sydsvenskan.

- Vi får se vad det är, men det ska nog inte vara några problem. Vi får kolla det.

Kryss för Göteborg

Rosengård visade att man ville ha revansch efter förlusten i Svenska cupen tidigare i år och fortsatte att rada upp chanser även i andra delen av matchen.

Lisa-Marie Utland kom ensam med Brett Elizabeth Maron i Kristianstadsmålet bara minuter in i andra halvlek och sköt in 3–0. Rosengård hann också göra 4–0 innan Kristianstad gjorde ett tröstmål genom Rita Chikwelu.

Rosengård vann till slut med 5–1 och toppar damallsvenskan efter två raka segrar.

Trots stort chansövertag lyckades inte fjolårstvåan i damallsvenskan, Göteborg, få mer än 1–1 mot Eskilstuna i säsongens andra omgång.

Eskilstuna, som kom från en 0–1-förlust mot Rosengård i sin premiär, hade en hel del boll i första halvlek på Valhalla IP men fick bara bollen på mål en enda gång. Hemmalaget å andra sidan hade fem bra chanser men bara ett stolpskott från Rebecka Blomqvist var riktigt farligt.

Kullashi kvitterade

Åtta minuter in i andra halvlek kom rättvist 1–0 genom Taylor Leach efter ett inlägg från Elin Rubensson. Landslagsmittfältaren Rubensson missade premiären, som vanns med 3–0 mot Kungsbacka, på grund av en bristning i vaden, men var redo från start i matchen mot Eskilstuna.

Göteborg fortsatte att styra spelet i andra halvlek. Men så fick Eskilstuna en hörna. Bollen for som en flipperkula i straffområdet och Loreta Kullashi kunde till slut få bollen i mål.

Målet gav ny energi till gästerna på Valhalla IP som utökade bollinnehavet ordentligt.

I matchens sista minut fick Göteborg en hörna och Emma Koivisto fick på en kalasträff, men Eskilstuna-målvakten Emelie Lundberg stod rätt placerad och greppade bollen.