Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö FF och lagkaptenen Markus Rosenberg, 36, möter Chelsea i returen av 16-delsfinalen i Europa League på torsdag. MFF föll med 1–2 på hemmaplan förra veckan. Arkivbild.

Rosenberg: "Som vilken match som helst"

En mirakelvändning mot storklubben Chelsea krävs av Malmö FF för avancemang i Europa League. Skåningarnas Europarutin är inte utan betydelse när allt ska avgöras på Stamford Bridge.

Han har burit sitt Malmö FF till vändningar tidigare ute i Europa, men nu ställs Markus Rosenberg och hans lagkamrater inför sin tuffaste uppgift. Ett 1–2-underläge ska vändas i 16-delsfinalen av Europa League mot stormakten Chelsea borta på Stamford Bridge i London.

- Vi kan inte gå in där och förändra någonting jämfört med hemmamatchen. Kan vi få en liknande start med två hörnor och knoppa in en – då blir det helt plötsligt match. Men vi kan inte börja med att tänka att vi ska göra två mål, vi måste tänka som vi gjorde hemma, säger Rosenberg till TT.

"Viktigt mentalt"

MFF-kaptenen spelade fram Anders Christiansen till den viktiga 1–2-reduceringen hemma på Stadion förra veckan. Ett mål som gör att dubbelmötet med Premier League-jätten ändå lever.

- Målet var viktigt mentalt – att vi vet att vi kan göra mål på dem. Man är otroligt stolt över vår insats, men resultatet är inte till vår fördel. Det blir ju en ännu svårare andra match nu, säger 36-åringen inför torsdagens möte.

MFF har under sina Europaäventyr på 2010-talet vänt dubbelmöten tidigare, men då har det handlat om – i sammanhanget – mer beskedligt motstånd som Salzburg (två gånger), Sparta Prag och Celtic. Dessa returer avgjordes dock hemma i Malmö, vilket innebär att det Rosenberg inte hämtar inspiration från tidigare vändningar.

Tror att stjärnorna spelar

- Jag tror att man mest hämtar styrka från första matchen. Vi sade innan att vi skulle våga. Vi skulle ge allt, vi skulle tro på den typ av fotboll vi står för. Det blev väl lite för många långa bollar, men Chelsea pressade oss också väldigt bra.

Han tror inte att matchbilden förändras bara för att mötet flyttas till London och han tror även på ett stjärnfyllt motstånd. Chelseatränaren Maurizio Sarri är starkt ifrågasatt efter dels 0–6 mot Manchester City i ligan förra helgen och dels 0–2-uttåget mot Manchester United i FA-cupen i måndags. Dessutom väntar City igen på söndag i ligacupfinalen.

- Jag trodde de skulle ställa upp med ett annat lag än vad de gjorde här hemma. Men de satsade rejält – och bytte in rejält (exempelvis Eden Hazard och N'Golo Kanté). Nu vågar man inte tro annat än att de spelar det bästa laget mot oss. Det är ett kritiskt läge för tränaren (Maurizio Sarri), så han kan nog inte chansa.

"Ett annat lugn"

Tillsammans med Behrang Safari (88 matcher) är Rosenberg den mest rutinerade MFF-spelaren i truppen just nu med sina 86 Europamatcher. Samtidigt har hela Europa League-truppen gjort över 520 matcher mot europeiskt motstånd.

- Det betyder jättemycket. Har du varit i situationen tidigare har du ett annat lugn. Det vet man själv när man var med i landslaget i ett första mästerskap eller när man spelade sin första stora match internationellt – då är det inte helt lätt att sätta fokuset, säger Markus Rosenberg och fortsätter:

- Men med erfarenhet blir det lite som vilken match som helst. Du följer din matchplan som du har pratat om hela tiden. Sedan vem som står på andra sidan har ingen större betydelse när du väl står där.