Sverige vann med 2–0 mot Skottland.
Sverige vann med 2–0 mot Skottland. Bild: Steve Welsh/TT

Svensk seger i hopplöst väder: "Speciellt"

Vädret var bedrövligt. Fotbollsmatchen bara marginellt bättre. Men två sena mål gav ändå svensk seger borta mot Skottland, 2–0.
– Försvarsspelet var oerhört bra, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Skottland har en spansk förbundskapten och det märks.

Det är tydligt att Pedro Martínez Losa vill införliva ett sydeuropeiskt kortpassningsspel i det skotska damlandslaget, och viljan och självförtroendet är redan på plats. Kunnandet är det fortfarande lite sämre med, och det kunde Sverige ha utnyttjat bättre även om det var svårt att spela boll på ett regnigt, ruskigt och väldigt blåsigt St Mirren Park på tisdagskvällen.

– Det var speciellt. Det var svårt att veta om det var medvind eller motvind och när det skulle blåsa till. Man hade kunnat önska bättre förutsättningar men det är som det är, säger backen Emma Berglund.

Ett reservbetonat svenskt lag – endast Filippa Angeldahl fanns med jämfört med startelvan i VM-kvalet mot Irland i torsdags – pressade som vanligt högt och hårt, och det ledde till många skotska misstag i närheten av det egna straffområdet.

Efter första halvlek stod det ändå 0–0 trots ett par klara svenska chanser som kom till av felpassningar från hemmalaget.

Avstyrt på mållinjen

Allra närmast var Madelen Janogy i slutminuterna av halvleken. Efter stor oreda runt målvakten Jenna Fife trillade bollen ner vid fötterna på Janogy som hade öppet mål. Men på mållinjen kastade sig Chelseastjärnan Erin Cuthbert fram och lyckades på något sätt styra undan bollen i sista stund.

Till andra halvlek gjorde Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson en förändring och den höll på att ge utdelning med ens. Johanna Rytting Kaneryd kom in till höger i anfallet i stället för Janogy, och 24-åringen satte sin prägel så fort domaren blåste i gång spelet. Först spelade hon fram Elin Rubensson som sånär fick dit bollen, och någon minut senare var det Rytting Kaneryd själv som såg ut att spräcka nollan.

Filippa Angeldahl serverade en utmärkt boll i djupet, Rytting Kaneryd kom fri och gjorde allt rätt när hon fräckt vände bort både målvakten Jenna Fife och backen Sophie Howard. Målet stod vidöppet, men Häckenyttern sköt utanför.

– Jag bränner mer eller mindre öppet mål. Men jag kände ändå att jag kom in bra, och fick övertag på min kant. Jag ville bara visa upp mig i dag och bara njuta och det kände jag att jag gjorde, säger Rytting Kaneryd.

Det redan dåliga vädret blev än sämre under andra halvlek, och det är förståeligt att skönspelet uteblev. Defensivt var Sverige dock precis lika starkt som vanligt. Trebackslinjen Nilla Fischer–Emma Kullberg–Emma Berglund släppte inte till något och så fortsatte det även när Fischer skadade sig och ersattes av Chelseas Magdalena Eriksson.

– Vinden påverkar en hel del. Men fortfarande var vårt försvarsspel oerhört bra, aggressivt och vi vann tillbaka bollen ofta och de skapar inte speciellt mycket under 90 minuter. Vi har en tydlighet i hur vi vill hindra motståndare från målchanser och bevisligen har vi något som fungerar bra, säger Peter Gerhardsson.

Framåt var det sämre ställt, och förutom Johanna Rytting Kaneryd var det dåligt med pigga offensiva initiativ för svensk del. För att råda bot på det satte Sverige in tre som kan det där med anfallsspel: Sofia Jakobsson, Hanna Bennison och Fridolina Rolfö.

Hittade krysset

Tre minuter senare, i den 72:a minuten, tog Sverige ledningen. Bennison drog upp anfallet, Rolfö var den som avslutade det.

Skottland försökte rensa undan bollen, men den hamnade i stället hos Barcelonaanfallaren, som kunde vända upp i favoritläget precis utanför straffområdet och avlossa sin vänsterkanon. Jenna Fife fick fingrarna på bollen, men kunde bara peta den ännu högre upp i krysset.

I slutminuterna utökade Sverige till slutresultatet 2–0, med god hjälp från skotska spelare. Sofia Jakobsson slog inlägget från vänster och Fife stod för en tavla när hon styrde bollen rakt på Sophie Howard och in i eget mål.

Om en månad samlas fotbollsdamerna nästa gång. Då väntar viktiga VM-kvalmatcher på hemmaplan, mot Finland i Göteborg den 25 november och mot Slovakien i Malmö fem dagar senare.