Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fridolina Rolfö jublar efter att ha gjort 1–0 måndagens semifinal i damernas fotboll mellan Australien och Sverige.
Fridolina Rolfö jublar efter att ha gjort 1–0 måndagens semifinal i damernas fotboll mellan Australien och Sverige. Bild: Henrik Montgomery/TT

Rolfö: Vi har byggt något som ger utdelning

Det var 18:e landslagsmålet, tredje på kort tid mot Australien, men det absolut viktigaste av dem alla.
Fridolina Rolfö skickade Sverige till en ny OS-final.
– ... Att vi lyckas gång på gång. Vi har byggt något som ger utdelning, säger hon.

Det talades om Australien och storstjärnan Sam Kerr inför OS-semifinalmatchen i Yokohama.

Med facit i hand, det borde kanske på förhand ha handlat mer om en 27-årig anfallare från Sverige, särskilt som det såg ut senast.

Ingen kunde knappast säga att Australien inte var varnat. Rolfö som personligen sänkte kontinenten i gruppspelet med sina två mål gjorde det nu igen.

– Det är skönt att kunna bidra till laget, sade hon leende efter 1–0-vinsten mot Kanada.

Minst sagt. Andra halvlek hade knappt inletts när Filippa Angeldahl fick iväg ett skott som via en australisk spelare styrdes mot målet.

Målvakten tog helt fel beslut, Rolfö helt rätt när hon på volley senare kunde skicka in ledningsmålet.

Missade skottläge

Det hade dessutom kunnat vara 2–0-målet. I första halvlek kom Rolfö loss, fick skottläge utanför straffområdet, hade det suttit ett par decimeter lägre hade Sverige redan då tagit ett bastant grepp om finalplatsen, i stället tog skottet mitt i ribban och ut.

– Det har varit många tuffa matcher och jag har försökt att bidra med det jag kunnat. Ibland har det varit väldigt tufft försvarsspel och jag kanske inte kunnat bidra i offensiven som i dag när man vill säkra bakåt när man har en ledning men jag är väldigt nöjd med min turnering och kommit i de lägen jag har velat, säger hon.

– Jobbet är gjort.

Eller inte riktigt ännu. Nu väntar en ny OS-final, precis som i Rio, då blev det förlust mot Tyskland, nu väntar i stället Kanada.

Dags för uppladdning

– För egen del brukar njutandet komma efter mästerskapet. Efter slutsignalen är det ren och skär glädje, just nu njuter jag men imorgon inleds uppladdningen.

TT: Kan du uppskatta framgången på ett annat sätt med tanke på hela covid-situationen?

— På sätt och vis. Vi har kommit in i mästerskapet med olika förutsättningar, olika länder, till exempel Australien hade ett långt läger men ingen förberedelse alls innan dess medan det varit annorlunda för oss.

TT: I teorin kunde det varit så att du inte ens fått möjlighet att stå här utan OS ställts in?

– Såklart att sådana tankar gick i huvudet, kommer det bli av eller inte? Jag är dock otroligt tacksam över att det blev så för längtan har varit så lång.

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (27 år), i Kungsbacka.

Position: anfallare.

Klubb: Barcelona.

A-landskamper/mål: 48/14.

Tidigare klubbar: IFK Fjärås, Tölö, Jitex, Linköping, FC Bayern München, Wolfsburg.

Främsta meriter: OS-silver 2016 och VM-brons 2019. U19-EM-guld 2012. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tysk ligamästare med Wolfsburg 2020. Tysk cupmästare med Wolfsburg 2020.