Förbundskapten Janne Andersson har presenterat spelarna i VM-truppen.
Förbundskapten Janne Andersson har presenterat spelarna i VM-truppen.

Rohdén vann fajten mot Sema och Hamad

En skrällfri VM-trupp. Ändå ledde uttagningen till en och annan diskussion ute i landet. Ken Sema och Jiloan Hamad ratades och i stället fick Marcus Rohdén den enda plats det rådde viss osäkerhet kring.

ANNONS
|

Mellan reklaminslagen och studiosnacket i den direktsända VM-trupputtagningen släppte han på tisdagskvällen namnen på de 23 spelare som representerar Sverige i Ryssland i sommar.

22 av 23 namn var de väntade.

Det hettade till en gång.

När Andersson kom till den åttonde mittfältaren visades en bild på Marcus Rohdén, proffset i Crotone i Serie A. En och annan hade trott på Ken Sema, rätta många hoppats på Jiloan Hamad. Andersson har den senaste tiden brottats med alla tre namnen.

"Inte legat sömnlös"

- Jag har inte legat sömnlös. Det här har processats fram och efterhand trillar saker och ting på plats, säger han.

ANNONS

TT: Var det mycket vägande fram och tillbaka vem som skulle få den fjärde och sista yttermittfältspositionen?

- Det var det sista, så att säga. Där fick vi tänka till lite extra. Just det här att vi inte kan ta in någon spelare efter den 17 juni (inga spelare i truppen får ersättas mindre än 24 timmar före första matchen) och att vi ska spela väldigt tätt och kanske fyra, fem eller sex matcher gör att det är viktigt att ha spelare som kan spela på olika positioner.

- I hård konkurrens med några övriga spelare tippade det över till Marcus fördel. Jag vill betona att Marcus Rohdén är en bra fotbollsspelare. Han spelade mot Holland i första kvalmatchen och han kom in i den sista matchen mot Italien och stängde sin kant. Han kan spela på alla fyra positionerna på mittfältet.

ANNONS

Jobbigt att ringa Sema

TT: Det är hans mångsidighet som avgör?

- Det är just det. Normalt om vi får en skada på en yttermittfältare tar vi in yttermittfältare, får vi en skada på en central mittfältare tar vi in en central. Det får vi inte göra efter den 17 juni. I och med att vi ska spela många matcher på kort tid blev det en viktig ingrediens i trupputtagningen, säger Janne Andersson.

Det var ett jobbigt samtal att ringa Sema – som spelade mot både Chile och Rumänien i mars – och meddela Östersundsspelaren att han inte ingår i truppen.

- Jag pratade i telefon med Ken ett tag och det är klart att han är besviken. Jag har ringt många spelare. Det är tufft, men tuffast för dem, säger Andersson.

Förstemålvakten Robin Olsen har dragits med skadeproblem, men var med på bänken för sitt FC Köpenhamn senast och är en av tre målvakter som är med i truppen.

ANNONS

- Jag mår bra, axeln är okej nu. Jag har gjort allt jag har kunnat och har verkligen sugit ut det mesta ur min kropp. Jag har kunnat träna med boll de senaste veckorna, det har hjälpt mig tillräckligt, säger Olsen.

"Kan slå alla lag"

John Guidetti har det senaste halvåret spelat i spanska Alavés, på lån från Celta Vigo, och har fått betydligt mer speltid under våren.

- Man är aldrig säker, och att spela ett VM är det största man kan gör för sitt land. Man är alltid nervös, då man har drömmen att vara med. Jag blev rörd. Tack, Janne, hälsade Guidetti via en videolänk.

- Jag åker ner med samma målsättning (som när Sverige vann U21-EM). Jag tror vi kan slå alla lag. Vi åker inte dit för att titta på Ryssland och ha en skön semester

ANNONS

Andersson valde att inte presentera några reserver till de 23 landslagsspelarna, men ett antal spelare är tillsagda att vara beredda.

Sverige spelar i grupp F i VM, där Sydkorea, Tyskland och Mexiko står för motståndet.

TT

Fakta: Sveriges VM-program

23–25 maj: Truppen samlas i Stockholm.

28 maj–1 juni: Läger i Båstad.

2 juni: Landskamp, Sverige–Danmark, Solna (19.45).

5–7 juni: Läger i Stockholm.

8 juni: Träning i Göteborg.

9 juni: Landskamp, Sverige–Peru, Göteborg (19.15)

12 juni: Sverige åker till VM-basen Gelendzjik i Ryssland.

16 juni: Landslaget åker från Gelendzjik till Nizjnij Novgorod.

VM i Ryssland avgörs 14 juni–15 juli. Sveriges gruppspelsmatcher:

18 juni: Sverige–Sydkorea, Nizjnij Novgorod (14.00)

23 juni: Tyskland–Sverige, Sotji (20.00)

27 juni: Mexiko–Sverige, Jekaterinburg (16.00)

Går landslaget vidare från gruppen väntar åttondelsfinal i antingen S:t Petersburg (gruppetta) den 3 juli eller i Samara (grupptvåa) den 2 juli. Kvartsfinalerna spelas 6–7 juli, semifinalerna 10–11 juli, bronsmatchen 14 juli och finalen 15 juli.

Fakta: Sveriges trupp till VM

Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea.

Försvarare: Andreas Granqvist, Krasnodar, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Martin Olsson, Swansea, Mikael Lustig, Celtic, Pontus Jansson, Leeds, Emil Krafth, Bologna, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Filip Helander, Bologna.

Mittfältare: Sebastian Larsson, Hull, Gustav Svensson, Seattle, Albin Ekdal, Hamburg, Emil Forsberg, Leipzig, Viktor Claesson, Krasnodar, Jimmy Durmaz, Toulouse, Oscar Hiljemark, Genoa, Marcus Rohdén, Crotone.

Anfallare: Marcus Berg, Al Ain, Ola Toivonen, Toulouse, Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren, John Guidetti, Alavés.

ANNONS