Ung tjej matar häst i Mo i Rana.
Ung tjej matar häst i Mo i Rana. Bild: NTB

Tävlingar ställs in – men hur gör ridskolorna?

Hur många får vara på ridskolan samtidigt? Var går gränsen när verksamheten sker i olika lokaler? Frågor som ridskolor vill ha svar på efter regeringens beslut om att som mest 50 personer får vistas tillsammans.
– Vi behöver verkligen vägledning i detta, säger Jeanette Ehrnrooth i Billdals Ridklubb.

ANNONS
|

Den tidigare gränsen vid högst 500 personer vid allmänna sammankomster skars under fredagen ned av regeringen till som mest 50 personer. Beslutet, som träder i kraft på söndag, får omedelbara konsekvenser för ridsporttävlingar runt om i landet.

Svenska ridsportförbundet har gått ut med ett påbud till alla arrangörer att ställa in tävlingar från och med söndag.

Förbundets styrelse och personal jobbar med en konsekvensanalys av vad beslutet betyder för verksamheten framöver.

Cirka 450 ridskolor

Inte minst ställs frågor kring den omfattande ridskoleverksamheten. Det finns ungefär 450 ridskolor runt om i landet. Ridskoleverksamhet ses inte som en allmän sammankomst eller en offentliga tillställning, men regeringens senaste påbud ska ses som en norm även för andra verksamheter.

ANNONS

− Vi behöver veta nu vilka slutsatser vi ska dra av de senaste beskeden. Ska vi räkna 50 personer på ett ställe, i ett ridhus, eller på anläggningen som helhet, säger Jeanette Ehrnrooth i Billdals Ridklubb till tidningenridsport.se

− Vi har också fått höra att det är viktigt att ungdomsidrotten hålls igång, men hur ska vi tänka? Varje ridskola ska inte behöva uppfinna hjulet i det här. Dessutom är styrelsen ansvarig för verksamheten, så vi behöver verkligen vägledning i detta.

Ridsportförbundet uppger för TT att nya riktlinjer kan presenteras redan i helgen.

ANNONS