Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två hästar på en gård utanför Halmstad har testat positivt för det dödliga EHV-1-viruset. Ryttaren och hästen på bilden har inget samband med innehållet i artikeln. Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån/arkiv
Två hästar på en gård utanför Halmstad har testat positivt för det dödliga EHV-1-viruset. Ryttaren och hästen på bilden har inget samband med innehållet i artikeln. Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån/arkiv

Ryttarens egna ord om EHV-1-smittade hästarna

Två hästar i Halmstadtrakten har testat positivt för det fruktade EHV-1-viruset.
Nu berättar den drabbade ryttaren om den mariga situationen:
– Jag vill understryka att våra hästar aldrig har varit sjuka, haft feber eller visat något symptom alls.

Ryttaren, som i nuläget vill vara anonym, tävlade med sina hästar i Spanien i månadsskiftet februari–mars. Men inte i Valencia, där smittspridningen av den neurologiska formen av EHV-1-viruset tog fart och krävde flera hästars liv.

Även ryttarens tävling avbröts dock och ryttaren och hästarna återvände till Sverige och gården utanför Halmstad.

– Det fanns inget positivt fall på (tävlingens namn) när vi åkte hem, men vi hade ändå hästarna isolerade. När vi kom hem så blev vi uppringda av en ryttare som stod i närheten av oss i stallet. Hon hade några hästar som var positiva när de hade tagit prov direkt när de kom hem, berättar ryttaren.

När den Hallandsbaserade ryttarens hästar testades visade det sig att även två av dem var positiva, vilket SVT var först att rapportera om.

”Var för att ligga ett steg före”

För HP berättar ryttaren själv om läget:

– Det här är ett herpesvirus som alltid finns i hästen och det aktiveras oftast när man reser. Tar man då prov direkt efter en resa så visar vissa hästar positivt, men det kanske inte visar att det är viruset egentligen utan det är deras egna bakterier i kroppen som är aktiverade.

– Jag vill understryka att varför vi gjorde testerna var bara för att ligga ett steg före om någon häst skulle bli sjuk. Veterinärerna sade också att det var alldeles för nära resan egentligen att ta dem, men när vi hade pratat ihop oss så ville vi se hur läget är just i dag.

– Men våra hästar hade varit isolerade i tre veckor efter hemkomst hur som helst.

Väntar på nya provsvar

Ryttaren inväntar nu nya prover som ska tas på hästarna i nästa vecka.

– Förhoppningsvis är allting negativt. Och vi har aldrig haft någon häst som har varit sjuk. De har tempats två gånger per dag i 19 dagar, men har aldrig visat några symptom, ingen feber, ingenting.

EHV-1-utbrottet har lett till tävlingsstopp både i Sverige och i stora delar av Europa. Det tycker ryttaren är bra.

– Det är jättetragiskt det som händer i Valencia och det är ett jättehemskt virus som vi verkligen måste hålla koll på. Så jag tycker att det är jättebra att alla agerar så här snabbt som det blev nu.

Hur mår du själv?

– Först blir man väldigt orolig när folk ringer till oss och vi stod i det stallet och de hade fått positiva provsvar. Men det är troligtvis på grund av att de har rest. Det finns självklart fall och det är jättetragiskt, men om alla bara gör det de ska och gör det korrekt så kommer det snart att vara under kontroll igen.

LÄS MER: Förlängt tävlingsstopp slår mot lokala ridsportföreningar

LÄS MER: Ridsportföreningar stänger ner – oro för spridning av hästvirus

Läs mer om ridsport här

Fler lokala sportnyheter hittar du här