Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ridklubb i Falkenberg ska arrangera nordiska mästerskapen i fälttävlan

Nordiska mästerskapen i fälttävlan ska arrangeras i Falkenberg i höst. Tusentals besökare väntas lockas till den prestigefyllda tävlingen.

Hermanstorps kör- och ridklubb (HKRK) har tidigare arrangerat lag-SM i fälttävlan och satsade så sent som i höstas på att uppfylla kraven som krävs för tävlingar i den trestjärniga klassen. Klubben har ett gott rykte och nu ska de även för våra grannländer få leva upp till det ryktet. De ska arrangera nordiska mästerskapen (NM) i fälttävlan i september.

– NM är en stor dröm för de flesta och kommer bli det största som många gör under hela sin karriär. Det känns väldigt roligt att vi har detta framför oss och något vi är redo för, säger Amanda Andersson från HKRK, som är en av ett tiotal lokala ryttare som kommer att delta i NM.

Får 300 000 kronor av kommunen

I december lämnade klubben in en ansökan om ett ekonomiskt stöd på 300 000 kronor till kommunen. Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson har nu bekräftat att HKRK beviljas hela stödet. 150 000 kronor från kommunstyrelsen och ytterligare 150 000 kronor från de kommunägda bolagen. NM ses som en ersättning för det inställda fotbolls-EM för flickor under 17 år i fjol. Det officiella beslutet kommer att klubbas igenom på kommunstyrelsens möte den 12 januari.

– Det har mycket att göra med att vi vill sparka igång säsongen i Falkenberg. Vi vill att 2021 ska bli väldigt mycket bättre än 2020. Vi vill satsa oss ur den här krisen. Vi var väldigt snabba på att tacka ja från kommunens sida. Det var inte mycket att tänka på, säger han.

”Hoppas hela Halland hittar till tävlingen”

Arrangemanget, som äger rum 24-26 september, kan enligt Per Svensson bidra till en ökad turism. Det är också bra marknadsföring utåt för kommunen.

– Vi vill visa upp hela Falkenbergs kommun, även landsbygden. Att ha en så pass stor tävling på landsbygden ger lite självförtroende. Att visa att vi inte är den här lilleplutten längre utan att vi klarar av att hålla i stora arrangemang. Jag hoppas att hela Halland hittar till den här tävlingen.

Stefan Engelsson och Renée Mohlkert, ordförande och president i HKRK, räknar med att de nordiska mästerskapen kommer att dra några tusen besökare per dag. Coronapandemin, med rådande restriktioner, bör inte vara något problem i september menar de.

– Vid midsommar ska ju alla kunna vara vaccinerade. Och man vaccinerar i hela Europa så då ska vi väl klara att ha ett nordiskt mästerskap, säger Mohlkert och Engelsson fyller i:

– Sedan vet man ju aldrig vad som händer. Vi får hela tiden jobba med den risken. Sedan spelar det ju ingen roll om du driver en förening, ett företag eller en kommun. Du måste utgå från att vi ska gå framåt. Vi kan inte sätta oss ner och tänka att nu är det pandemi så nu vågar vi inte göra någonting. Du måste våga satsa vidare.

Läs mer: 16-åriga Julia Andersson klar för EM-kval i fälttävlan för juniorer

Läs mer: Sandra Gustafsson är redo för de stora mästerskapen

Läs mer om ridsport här

Fler lokala sportnyheter hittar du här