Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kajsa Ryder lever med hjärntrötthet: ”Hästarna betyder allt för mig”

Samma dag som hon fyllde 21 år drabbades Kajsa Ryder av en hjärninflammation. Åtta år senare lider Halmstadryttaren fortfarande av sviterna men tävlar både i hoppning på hög nivå och är stallchef på familjens gård.
– Hästarna är världens bästa terapi för allt, säger hon.

Det hänger kristallkronor i taket i stallet på Bäckatorp Gård. Familjen Ryder flyttade till den flotta hästgården vid Nyårsåsens fot från Göteborg för fem år sedan.

Stoltheten är hopphästen Bäckatorps Danny V, som har kvalat in till OS i Tokyo med Sverigebaserade nyzeeländske landslagsryttaren Bruce Goodin i sadeln.

– Vi äger 60 procent i Danny. Vi sålde 20 procent när Bruce tog över, så vi har den största delen i honom. Vi har valt att inte sälja honom utan göra OS 2021, som vi hoppas blir av, säger Kajsa Ryder.

”Jag låg i en säng i tre månader”

Det är en solbränd, leende och till synes välmående 29-åring som kommer gående i stallgången. Men intrycket stämmer bara delvis.

Det var på sin 21-årsdag 2012 som Kajsa Ryder drabbades av en hjärninflammation.

– Jag bodde i Stockholm då och åkte in på akuten. De gjorde ett ryggmärgsprov och såg att det var det här. Sedan låg jag i en säng i tre månader och åkte in någon gång med ambulans för att jag blev så dålig, berättar hon.

När krafterna sakta började återvända följde daglig rehabilitering hemma i Göteborg, som varade i två år.

– Det började med att jag var där i en halvtimma under en vecka. Efter det var jag helt förstörd. Hemma gick jag runt med öronproppar, för man blir väldigt stimulikänslig för alla intryck, både med ögon och öron. Det var som att börja om från början.

Det svåra är att det syns ju inte på en riktigt, och vi tjejer kan ju sminka över det värsta.

På rehaben fick hon också möta andra som var i samma situation, med liknande erfarenheter.

– Det svåra är att det syns ju inte på en riktigt, och vi tjejer kan ju sminka över det värsta. Så det var väldigt skönt att träffa folk som gick igenom samma sak.

”Lever som en tant”

Kajsa Ryders väg tillbaka har varit lång, med flera bakslag. Och den är inte över. Ännu i dag, åtta år senare, lider hon av hjärntrötthet. För att beskriva hur det är jämför hon med ett batteri:

– Jag kanske låg på tio procent i början, om en frisk människa har 100 procent. Det laddas ur jättefort och sedan tar det jättelång tid att ladda upp det igen.

– Nu kanske jag är på 75–80 procent. Men jag lever som en tant fortfarande. Jag måste vila på eftermiddagen, planera, prioritera och tacka nej till mycket.

Bara att gå och handla kan vara en utmaning.

– Det tog kanske fyra år innan jag kunde gå in på Ica. Jag har fortfarande öronproppar i dag om jag har en dålig period och går in där. Det gäller att hitta lite sådana knep, eller att inte åka dit en fredag klockan fem. Jag åker dit på morgonen. Det är lite så man får leva.

Mamma dog i cancer

Tävlingarna i hästhoppning kräver också noggrann planering för att hon inte ska slösa onödig energi. Men hästarna har framför allt gett glädje och tröst under de svåra åren.

Kajsa Ryder gick på ridskola när hon var liten, men började faktiskt rida på allvar först efter flytten till Halmstad.

I dag är jag en riktig hästnörd och lever för hästarna och kan inte tänka mig ett liv utan dem. De är världens bästa terapi för allt.

Kort dessförinnan hade hon även förlorat sin mamma i cancer. Stallet blev en frizon, en tillflyktsort.

– I dag är jag en riktig hästnörd och lever för hästarna och kan inte tänka mig ett liv utan dem. De är världens bästa terapi för allt. De betyder allt för mig i dag faktiskt.

Skyddslingen nummer ett heter Bäckatorps Toto 22 och är en tolvårig valack. De båda har snabbt klättrat uppåt tillsammans och debuterade över 1,40 meter höga hinder hösten 2019.

– Sedan var tanken att jag skulle debutera i 1,45 under sommaren, men sedan kom coronan och satte käppar i hjulet. Men det är lika för alla. 2021 får bli vårt år, säger Kajsa Ryder och ler.

Konstnärlig talang

Bokstavligen vägg i vägg med hästarna har hon skapat plats för sitt andra stora intresse.

– Efter sjukhuset var jag på ett kooperativ i en keramikverkstad i ytterligare två år, något som jag helt fastnade för. I dag har jag min egna verkstad här på gården och tanken är att jag ska ge det ännu mer utrymme framöver. Så fort jag lägger upp någon mugg på Instagram så säljs de, vilket är jättesmickrande och roligt.

Bäckatorp Gård är ett familjeföretag med pappa Ulf G Ryder, tidigare vd på Stena Bulk, i spetsen. Men det är Kajsa Ryder som sköter den dagliga verksamheten tillsammans med storasystern Nina Ryder.

– Jag ser till att allting fungerar på gården och hon har lite mer helikopterperspektiv på allt, förklarar Kajsa Ryder, som har titeln stallchef.

Gården har 14 hästboxar. Hoppryttaren Julia Ström hyr sju av dem.

Kajsa Ryder, som själv har två hästar just nu, är nöjd när hon tittar sig omkring:

– Nu har vi ett riktigt bra team här på gården, vilket jag är så glad för.

– Så som vi har det nu, det har vi strävat efter i så många år faktiskt.

Fakta: Kajsa Ryder

Ålder: 29 år.

Bor: Bäckatorp gård.

Familj: Singel.

Klubb: Halmstads Fältrittklubb.

Intressen: Hästar, keramik, springer.

Främsta merit: Har ridit 1,40 felfritt. Har kvalat två hästar till Falsterbo, varav en gick till final, och två hästar till Elmia.

LÄS MER: Halmstadhästen vann en halv miljon kronor

Läs mer om ridsport här

Fler lokala sportnyheter hittar du här