Isabella Tovek och tävlingshästen Happiness.
Isabella Tovek och tävlingshästen Happiness. Bild: Vera Häggström

Isabella Tovek har förlorat sin tävlingshäst

Happiness återhämtade sig aldrig från roteringen i hovbenet efter SM. I torsdags fick den 15-åriga tävlingshästen somna in på djursjukhuset i Helsingborg.
– Det var väldigt känslosamt, säger Isabella Tovek.

ANNONS
|

Redan under SM i Strömsund i slutet av september märkte Isabella Tovek att något inte stod rätt till med Happiness.

– På SM gick det så fruktansvärt dåligt och hon var inte sig själv. Vi misstänkte att något inte var som det skulle, men vi visste inte vad det var.

Happiness drabbades av fång

Det visade sig senare att Happiness drabbats av svår fång, vilket innebär att hovbenet roterar. Happiness fick stå i box och för bara två veckor sedan såg det bättre ut. Skenet bedrog.

– Förra veckan blev hon akut sämre. Hon kunde inte gå. Vi bestämde att hon skulle åka till Helsingborg, men hon svarade tyvärr inte på behandlingen. Det fanns inte så mycket att göra när hon hade så ont.

ANNONS

På torsdagen fick familjen komma för att ta avsked av 15-åriga Happiness, som Tovek har tävlat med i drygt tre och ett halvt år.

– Det var väldigt känslosamt. Jag gillar inte att se en bästa vän ha så ont och lida så mycket. Vi hade så mycket kvar att ge på tävlingsbanorna. Det känns tuffare när man vet att man inte var klar.

Många fina minnen ihop

Men Happiness och Isabella Tovek fick många fina minnen och framgångar tillsammans. Tovek blev åtta i EM, där hon också var bästa svensk. De vann också i Falsterbo förra sommaren samt finalen i Lövsta Future Challenges för unga ryttare på Friends Arena.

– Hon var alltid en glad häst. Hon var en glad person, om man ska beskriva henne som person. Hon älskade att bli ompysslad och ville alltid prestera. Det blir som en familjemedlem. Man spenderar flera timmar varje dag med dem.

På grund av coronapandemin och att det inte är högsäsong får Isabella Tovek lite tid på sig att hitta en ersättare. Och trots att det är tufft, har hon börjat acceptera förlusten.

– Jag har förlorat min bästa tävlingspartner och vän, men man kan inte bara lägga sig ner och ge upp. Jag får börja leta ersättare. Jag har väldigt många unghästar som kommer underifrån, men jag behöver någon som kan hoppa in ganska direkt.

ANNONS

Läs mer: Tovek och Happiness visade hög lägstanivå

ANNONS