Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Evelina Tovek på Winnetou de la Hamente Z, en av hästarna hon tävlar med i Doha. Bild: JOHANNA LUNDBERG
Evelina Tovek på Winnetou de la Hamente Z, en av hästarna hon tävlar med i Doha. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Evelina Tovek om skräckviruset inom ridsporten: ”Ingen rolig situation”

Det dödliga viruset EHV-1 har satt ridsporten i skräck. Tävlingsstopp gäller nu i flera av Europas länder fram till 28 mars.
- Det är bra att de stänger ner tävlingar för att få bukt med det, säger Evelina Tovek på sin mobiltelefon i Doha.

Sent på måndagen meddelade FEI, Internationella ridsportförbundet, att alla tävlingar på Europas fastland ställs in. Detta på grund av viruset EHV-1 som utbröt på en stor tävling i Valencia förra helgen.

– Det är ingen rolig situation. Alla känner någon som är fast där. De får inte åka därifrån och det är fler och fler hästar som dör, säger Evelina Tovek som själv fortfarande befinner sig på tävling i Qatar.

– Jag har en vecka kvar här i Doha. Man får ta dag för dag. Nu genomför man den här tävlingen, men kommande tävlingar i mars är inställda. Jag tycker väl det är rätt för att få viruset att lägga sig.

– Det komplicerat. I Doha är det två ryttare som varit där, och under touren som pågått flera veckor har hästar flyttats fram och tillbaka.

Evelina Tovek fortsätter:

– De testar alla hästar i Doha, och mina hästar är okej. Ändå är det lite tveksamt. Viruset kan sprida sig fast det kanske inte alltid visar sig.

Hur påverkas du av inställda tävlingar under mars?

– Med de yngre hästarna hade jag tänkt åka på någon tävling. Men redan i början av förra veckan när det börjades prata om det här bestämde jag med Henrik (von Eckermann) och min hästskötare att stanna hemma, det kändes för osäkert och nu har de ställt in allt ändå. Jag har inga större tävlingar i min planering. Jag hoppar här i Doha, sen kan jag träna på hemma.

Evelina Tovek bor i Tyskland där hon hyr in sig hos sin tränare Henrik von Eckermann. Men om cirka en månad går flyttlasset till Holland.

– Det första vi får göra efter den här tävlingen är att sätta hästarna i karantän i eget stall, säger Evelina och tillägger ordet ”när”:

– Det är inte bekräftat när vi får lämna Doha, för det är mycket oklart vad som händer.

Tre dagar efter att tävlingsstoppet upphör inleds världscupfinalen i Göteborg som pågår mellan 31 mars och fjärde april i Scandinavium.

– Om jag får rida och att det går så kommer jag jättegärna. Jag ju aldrig där förra året, säger Evelina Tovek.

Läs mer om ridsport här

Fler lokala sportnyheter hittar du här