Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Efter Hermanstorps fälttävlan: Sandra Gustafsson är redo för de stora mästerskapen

Nästan 150 tävlande var på plats på Hermanstorps kör- och ridklubb för att sätta punkt för tävlingssäsongen. Nu är det i stället dags för Sandra Gustafsson att göra hästarna redo för de stora mästerskapen.

I Hermanstorp präglades helgen av fälttävlan i flera olika klasser. Fälttävlan, som ett mänskligt triathlon, den här helgen innebar att först ta sig igenom dressyr och hoppning för att kunna starta terrängen. Hermanstorps kör- och ridklubb är en av få arrangörer i Sverige som har tävlingar i den trestjärniga klassen.

– Vi har byggt en helt ny trestjärnig bana i vinter som vi invigde i augusti. Det finns bara mellan fem och tio arrangörer i Sverige som har det, säger Karin Nylander, tävlingsledare.

Våren och sommaren har inom ridsport varit som den har varit i alla andra sporter – annorlunda. Ingen har kunnat samla poäng till de internationella tävlingarna och det finns begränsningar.

– Vi samlas aldrig i grupp egentligen och vi har en smittskyddsplan. Det är jätteviktigt. Vi får inte glömma att vi har en pandemi och att folk fortfarande dör. Vi kan inte annat än att dra vårt strå till stacken, säger Nylander.

Sandra Gustafsson tävlade med Kvadrat på Hermanstorps fälttävlan. Bild: Jennider Last
Sandra Gustafsson tävlade med Kvadrat på Hermanstorps fälttävlan. Bild: Jennider Last

Sandra Gustafsson tävlar med hästbröder

32-åriga Kungsbackabon Sandra Gustafsson avstod SM i Segersjö för att delta i Hermanstorps fälttävlan, som även är klubben hon själv rider för. Hon tävlar med bröderna Kvadrat och Koordinat, 11 och 13 år gamla.

– Båda är väldigt bra hästar. De är fina i dressyren, säkra i terrängen och hoppar bra, säger hon.

Nöjd med första momenten

Sandra höll på att svalka av Kvadrat när HN mötte upp henne och hästbröderna. Alldeles nyss hade de tävlat i både dressyr och hoppning. Kvadrat rev ett hinder i det sistnämnda, vilket innebar fyra fel.

– Jag är väldigt nöjd med mitt utförande. Då jämför jag framför allt med förra tävlingen. Det är klart att man väldigt gärna vill vara felfri på hoppningen, men det blev inga stora missar.

Siktar mot Nations cup

Sandra Gustafsson har ridit i stort sett sedan födseln, men började med fälttävlan vid 15-års ålder. Sedan dess har listan fyllts på med imponerande meriter. I landslaget har hon ridit både som junior, ungdomsrytt och senior. Hon var med i EM 2013, tog ett SM-guld 2015 och året därefter kompletterades medaljerna med ett SM-silver. Men fler utmaningar väntar.

– Målsättningen är Nations cup nästa år. Det är åtta omgångar runt om i Europa och finalen hålls i Holland i oktober. VM 2022 är absolut intressant. EM också såklart, men jag tänker ett steg längre.

I Hermanstorps fälttävlan cup i den trestjärniga klassen tog Katrin Norling hem vinsten, följt av Linda Algotsson på en andra plats och Sandra Gustafsson på tredje plats.

Läs mer om ridsport här

Fler lokala sportnyheter hittar du här