Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Brännskadad i trafikolycka – nu tävlar Emmie, 15, igen

Trafikolyckan gav henne tredje gradens brännskador.
Två hudtransplantationer senare är Emmie Bengtsson, 15, tillbaka i tävlingssadeln.
– Det hade inte läkt som det skulle så då fick jag opereras igen, säger hon.

Hösten 2020 blev inte alls som Emmie Bengtsson hade tänkt sig.

Talangen från Knäred, som tävlar för Laholms Ryttarförening, och hästen Poetic’s Cherry Pie hoppade hem ett brons i D-ponny-DM i augusti och hon såg fram emot att få tävla i Ponnyallsvenskan som inlånad ryttare till Skedala RK:s elitlag.

Men en mopedfärd till Båstad med en kompis lördagen innan skolan började förändrade allt. Emmie Bengtsson blev inblandad i en trafikolycka och körde omkull med vådliga konsekvenser.

– Jag ramlade, fick avgasröret på benet och fick tredje gradens brännskador. Vi åkte till akuten och sedan blev jag skickad till Linköping, berättar hon.

En tredje gradens brännskada, eller fullhudsbrännskada, innebär att inte bara huden utan även underliggande vävnad och nerver kan vara skadade.

Specialisterna i Linköping tvingades göra två hudtransplantationer med hud från låret för att få ordning på Emmie Bengtssons högra underben och ankel.

– Det var en operation först. Sedan var jag där en gång i veckan, men det hade inte läkt som det skulle så då fick jag opereras igen.

Men inte nog med de fysiska konsekvenserna av olyckan. Hon fick heller inte vara hos hästen på två månader för att inte riskera att få bakterier i såren.

Det är tufft för en tonåring som har ridit sedan hon var fem år och som annars är i stallet varje dag.

Först för tre veckor sedan tillät läkningen att hon satt upp på Poetic’s Cherry Pie igen.

– Det tog längre tid än vad det skulle göra egentligen, men nu är det nästan helt bra. Men jag kommer att få ha en kompressionsstrumpa i upp till ett år.

Storasyster Elvira höll i gång hästen under Emmies frånvaro. Det gjorde hon så bra att lillasyster bara helgen efter att hon var i tillbaka i sadeln hoppade felfritt och tog en andraplats i en tävling i Åstorp.

Inför 2021 siktar Emmie Bengtsson på att kvala in till SM och på att få rida Prins Carl Philips Pris.

Samtidigt hoppas hon komma in på ett ridgymnasium för att på längre sikt kunna förverkliga sin dröm att jobba heltid med hästar.

– Jag tycker att det är coolt att det är levande djur, förklarar hon.

– Man måste ha ett speciellt band och båda måste vara på topp och samarbeta för att det ska kunna gå bra.

Läs mer om ridsport här

Fler lokala sportnyheter hittar du här