Resdagar har bytts ut mot teorigenomgångar

I vanliga fall brukar Lovisa Karlsson ha över 200 resdagar om året. Nu ser hennes vardag helt annorlunda ut.

ANNONS
|

Delar av landslaget i seglingsklassen 470 tränade i Träslövsläge i veckan. För varbergaren Lovisa Karlsson innebar detta lite extra tid på hemmaplan - något som blivit allt vanligare de senaste månaderna.

- I mitten av mars var vi i Palma för att vi skulle segla VM, men på grund av coronaomständigheterna drog vi oss hemåt när tävlingen ställdes in. Sedan dess har vi varit fast hemma i Sverige. Det känns ju lite konstigt och det var länge sedan jag var hemma två månader i sträck, säger Lovisa Karlsson.

Under våren hade Lovisa Karlsson och hennes parhäst Olivia Bergström möjligheten att kvala in till sommar-OS i Tokyo - ett mål de båda haft under flera år.

ANNONS

Deppar inte ihop

Men Karlsson deppar inte ihop över de inställda mästerskapen. Tvärt om ser hon fördelar med att alla tävlingarna har skjutits fram.

- Jag och Olivia (Bergström) har bara tävlat tre år tillsammans. Så, vi ser ett extra år som en enorm fördel för oss. Nu får vi en möjlighet att fortsätta utvecklas och växa starkare som ett team tillsammans.

Herrbesättningen med Anton Dahlberg och Fredrik Bergström var också på plats i Träslövsläge. Duon har redan säkrat en OS-plats och därför kom beskedet om att mästerskapet skulle skjutas fram att kännas extra tungt.

- Vi hade ju planerat allt in i minsta detalj, så när beskedet kom kände jag en enorm tomhet. Det var lite som om kompassen försvann, säger Anton Dahlberg.

Han fortsätter:

- Men nu har jag liksom Lovisa (Karlsson) landat i att detta extra året blir en möjlighet att bli ännu bättre.

Fokus på de teoretiska bitarna

Segling och inte minst 470-klassen är en komplex sport. Bakom framgångarna döljer sig hårt slit både ute på vattnet och vid skrivbordet. Det sistnämnda har kommit att få ännu större fokus under rådande coronatider.

- Det blir mycket teorigenomgångar nu. Eftersom vi inte reser lika mycket får vi extra tid åt regler och meteorologi.

ANNONS

Vad gör ni när ni sysslar med meteorologi?

- Vi förbereder oss inför olika väderförhållanden så att vi blir ännu säkrare inför hur vindarna kommer att kunna vara i Japan under nästa sommar, säger Lovisa Karlsson.

Anton Dahlberg fyller i:

- Meteorologi handlar om att realtid kunna läsa vind och vågor. Vi kan ju alltid bredda våra teoretiska kunskaper kring detta.

Passar bra i Träslövsläge

Och just dessa bitar passar bra att träna på i Träslövsläge.

- Det är ju ganska mycket västlig vind i Sverige så här års. Och då blir vågorna större på västkusten. Att driva båten i vågor är svårt och kan vi bemästra det kommer vi ha en stor fördel på OS, säger Anton Dahlberg och fortsätter:

- Så, Träslövsläge är idealiskt. Och vi kommer vara här i juni också.

Lovisa Karlsson:

- Ja, Träslövsläge är ett riktigt smultronställe.

ANNONS