Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstadbilen. Det är visserligen en laholmare, Joakim Wulff, som står för körandet till Varberg. Men med sig har han tre Halmstadbor, Milos Vrsajko (längst till vänster), Sebastian Crona (passagerarsätet) och Christoffer Arvidsson (stående bredvid förarsätet). Torbjörn Arvidsson (tvåa från vänster) kör egen bil från Halmstad. Peter Nyström och Liridon Selmani (längst till höger) har båda spelat i HBK.

rena rama Halmstadkolonin

Varbergs Bois, femma i fjol, hoppas på ny toppinsats i Superettan. Och det med hjälp av ”Halmstadkolonin”. Hela sex spelare och en tränare har anknytning till staden.

Förklaringen till att så många har hamnat just i Varbergs Bois verkar dock vara – att det ligger tillräckligt nära Halmstad.

– Det är väl det som är avgörande. Jag kände inte att jag behövde flytta till Varberg för att spela här. Det är bekvämt avstånd med bilen, tycker mittfältsvärvningen från Halmia, Sebastian Crona, och får medhåll från Halmstads BK-produkten Christoffer Arvidsson som tillsammans med Milos Vrsajko (tidigare i Halmia) pendlar de dryga sju milen från Halmstad till Varberg.

I Bois spelar dessutom de forna Halmstads BK-spelarna Liridon Selmani, anfallaren som inför den här säsongen hämtades från Halmia, mittfältsresen Peter Nyström, men även Ajsel Kujovic, som dock är långtidsskadad.

Lägg där till laholmaren tillika målvakten Joakim Wulff som i egenskap av utnämnd chaufför ser till att ”Halmstadbilen” kommer fram i gott skick.

– ”Wulffen” kommer och hämtar en utanför porten och sen kör han oss hit. Det funkar perfekt och är en jättebra lösning. I stället för att behöva ta tåget, påpekar Crona, sittandes vid ett av borden på Bois stamrestaurang, Monark.

Ytterligare en bil går som i skytteltrafik mellan städerna och i den sitter klubbens nye assisterande tränare, Torbjörn Arvidsson.

I december, efter 26 år i klubben, fick HBK-ikonen beskedet att hans tid som assisterande tränare till Janne Jönsson var över. Givetvis en tuff nyhet att smälta, men det tog inte många dagar innan 47-åringen fick annat att tänka på. I Bois blir han huvudtränare Jörgen Wålemarks högra hand.

– Det känns väldigt bra så här långt. Vi kommer bra överens och har en likvärdig syn på hur fotboll ska spelas, säger ”Tobbe” som på förhand var emot långpendling.

– Jag har alltid tyckt att man ska ha nära till sin arbetsplats, men nu pendlar jag själv och det fungerar bra. Tiden i bilen kan faktiskt bli rätt effektiv. Numer kan man prata i telefon utan att vara trafikfarlig, man kan planera inför dagen och reflektera efter dagen, vilket jag inte varit så bra på tidigare.

Men att samåka med spelare undviker han.

– Jag kör egen bil, jag vill inte anpassa mig till fyra spelare. Många dagar blir det dessutom sena kvällar för mig, förklarar ”Tobbe”.

Svara snabbt, vilket datum möter ni HBK på Påskbergsvallen?

– Är det 12 maj? Jag har blivit påmind ett par gånger, svarar Tobbe och syftar på gliringar från Halmstadhåll.

Korrekt svarat och givetvis blir det mötet något alldeles extra.

– Det blir speciellt. Att komma till Örjans vall och svänga vänster i stället för höger...

Bois femte plats från 2015 var klubbens bästa placering någonsin. En stor framgångsfaktor var den kompakta defensiven, som renderade i endast 27 insläppta mål vilket var tredje bäst i serien. Offensivt, 34 mål, var Bois dock sjätte sämst. För att lyfta den statistiken ska laget nu ändra på – defensiven.

– Försvaret hamnade väldigt lågt förra året vilket var bra defensivt men gjorde det svårt framåt. Nu behöver vi lyfta försvaret för att utveckla offensiven, säger Arvidsson.

Att tangera eller förbättra femte platsen blir en utmaning.

– Sportsligt slår vi ur underläge. Det är väl ingen som har stenkoll på oss, trots att vi är rätt bra, menar rutinerade ”Jocke” Wulff.

– Vi känns minst lika starka som i fjol. Jag tror till och med att vi kan höja det ett snäpp.

Lär mer om Falkenbergs FF här