Rikard Grönborg när Tre Kronor tränade under onsdagen i Bratislava.
Rikard Grönborg när Tre Kronor tränade under onsdagen i Bratislava.

Rekordtidigt VM-bygge: "En styrka"

Gabriel Landeskog kommer till VM på torsdagsmorgonen och planen är att han spelar direkt mot Österrike på eftermiddagen. Det innebär också att Tre Kronors VM-trupp är fulltalig fem dagar tidigare än i fjol.

ANNONS
|

Pusslandet med VM-lagen brukar vara en följetong som inte är slut förrän under andra halvan av ishockeymästerskapet. Nu talar tiden för Tre Kronor när allt redan är klart – rekordtidigt under Grönborgs tre VM-turneringar som ansvarig.

För två år sedan kom Henrik Lundqvist in med åtta dagar kvar av VM-turneringen. I fjol blev det ännu senare när två av tre Nashvillesvenskar – däribland Mattias Ekholm – anlände med sex dagar kvar av VM i Köpenhamn.

När backstjärnan John Klingberg och Colorados forward Gabriel Landeskog kliver in till spel mot Österrike är det i Sveriges fjärde VM-match och elva dagar återstår av turneringen.

ANNONS

- Det tycker jag är jättebra. Vi coacher gillar ju att vi får mer träningar att jobba ihop på och försöka hitta kemi. Det är en styrka, säger Grönborg.

VM avgörs i år en vecka senare än normalt, vilket gjort att NHL-slutspelet hunnit längre än tidigare år.

"Lovar ingenting"

En viss oro kan också finnas i truppen så länge den inte är stängd. Nu vet alla vad som gäller.

- Vi har försökt vara så ärliga som möjligt, man börjar lite småtrevande och lovar ingenting. Spelarna som nu har fått lämna har varit grymt bra och tagit den rollen de fått.

- När man tar in spelare som John Klingberg och Landeskog så är det kvalitetsspelare och jag tror alla förstår att vi gör vårt jobb som ledare. Vi har gjort det de sista två åren också och det har ju fungerat bra, säger Grönborg om de två senaste årens guldresultat.

ANNONS

För spelarna är det ingen ideal situation att komma in i slutet. Backen Mattias Ekholm jämför årets turnering, där han varit med från början, med fjolårets då han kom in till gruppspelsavslutningen.

- Jag har gjort några VM nu och de flesta gånger känns det som jag bara har kommit in lite hipp som happ. Nu är man lite mer förberedd, man har lite mer träningstid ihop med den man spelar. Jag föredrar helt klart den här situationen, säger han.

Ny situation

För Klingberg, som kommer att bilda backpar med Ekholm, är den sena ankomsten en ny situation. Dallasstjärnan anslöt tidigare både 2017 och 2018.

- Jag tror att det hjälper att jag har varit med innan. Jag känner väldigt många som är här och satt ned och pratade med coacherna i går. För mig var det bara att komma in i dag och ha en bra träning och göra mig redo för i morgon, säger Klingberg som kan vinna sitt tredje raka VM-guld.

ANNONS

Gabriel Landeskog landar i Wien strax före nio på torsdagsmorgonen och sedan tar det 45 minuter med bil till Bratislava. Grönborg har planen klar för var i laget han ska placera Coloradoforwarden, men ville inte säga något:

- Det får ni se i morgon.

Jesper Bratt åkte på en överkroppsskada mot Italien och missar sin andra raka match mot Österrike, men är enligt lagläkaren Peter Ström på bättringsvägen.

Bratislava, TT:s utsände

Fakta: VM-bygget

Så här har Tre Kronors VM-lag tagit form i år och i fjol:

2019:

Match 1: 18 av 22 utespelare anmäls till premiären mot Tjeckien. De tre målvaktsplatserna är klara, även om Jacob Markströms anmäls senare på grund av skada.

Match 3: Alexander Wennberg, Columbus, kommer in till matchen mot Norge.

Match 4: John Klingberg, Dallas, och Gabriel Landeskog, Colorado, gör debut mot Österrike. Backen Philip Holm, som suttit vid sidan av, anmäls också till VM-truppen som siste man.

2018:

Match 1: 18 utespelare av 22 spelar i första matchen. Alla tre målvakter är klara.

Match 6: Viktor Arvidsson, Nashville, och Patric Hörnqvist, Pittsburgh, kommer in i laget.

Match 7: Nashvilleduon Filip Forsberg och Mattias Ekholm kommer in till den sista gruppspelsmatchen som de två sista spelarna i VM-truppen.

ANNONS