Victor Johansson.
Victor Johansson.

Rekord-Johansson EM-fyra i första finalen

Långdistanssimmaren Victor Johansson satte svenskt rekord två gånger om i kortbane-EM på 400 meter fritt. Men framför allt slutade han fyra i sin första mästerskapsfinal på seniornivå.

ANNONS
|

Normalt sett är det den dubbla distansen som är Victor Johanssons paradgren, men när 800 meter inte finns med på kortbane-EM fick 19-åringen slå till på den halva distansen i Royal Arena i Köpenhamn.

När Johansson satte handen i kaklet på förmiddagens försök visades tiden 3.40,20 – en notering som raderade ut Anders Holmertz svenska rekord från 1990 med 61 hundradelar (3.40,81). I finalen sänkte han rekordet ytterligare och slutade fyra på 3.39,35.

- Det är helt underbart att jag redan nu är på god väg mot internationella medaljer, säger han.

ANNONS

"Varit min hare"

Johansson var nöjd med tiden, men han hade gärna haft en bronsmedalj i sin hand. Bronset tog norrmannen Henrik Christiansen på tiden 3.38,63. En simmare som Johansson brukar sparra med.

- Det var kanske bra ändå att Henrik fick mig den här gången för att få den här ytterligare sparringen och motivationen. Han har varit min hare hela vägen egentligen. Jag vill bara komma ifatt honom. Nu är jag snart där, säger Johansson med ett leende.

Kortbane-EM – där han även startar på 1500 meter – är Johanssons fjärde seniormästerskap. Vid VM-debuten i långbana i Budapest i somras putsade han sina egna svenska frisimsrekord på 800 och 1500 meter samt satte svenskt juniorrekord på 200 meter och personligt rekord på 400 meter.

Förbundskaptenen förvånad

- Nu var jag ju förvånad över att han var med och fajtades om medaljen, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

ANNONS

- Det tror jag nog han själv var, i alla fall innan han kom hit. EM-final, ja, men det där var ju grymt, fortsätter Sandmark, som själv är gammal långdistanssimmare.

Adam Paulsson, som också nådde sin första seniorfinal, slutade åtta och sist i samma final med tiden 3.43,63. Samma placering fick det svenska herrkapplaget i finalen på 4x50 meter fritt på tiden 1.26,09.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Victor Johansson

Född: 13 september 1998.

Klubb: Jönköpings SS.

Tränare: Karl-Johan Gårdström.

Främsta seniormerit, kortbana: EM-fyra på 400 meter fritt 2017.

Aktuell: Nådde sin första seniorfinal i kortbane-EM i Köpenhamn. Slutade fyra i finalen på 400 meter fritt på den svenska rekordtiden 3.39,35. Simmar även 1500 meter fritt på EM.

ANNONS