Boston-spelarna jublar.

Rask förstörde St Louis stora fest

St Louis hade laddat för fest, den 9 juni skulle bli en historisk dag när Blues för första gången skulle vinna Stanley Cup. Men Boston ville annat, bortalaget förstörde festen och vann den sjätte finalmatchen med 5–1.

|

Nästan 20000 fans inne på Enterprise Center och mångdubbelt fler i solskenet utanför var beredda att jubla över St Louis efterlängtade Stanley Cup-seger. På isen var det mer kamp och mindre fest, med en pokal på spel satsade de båda lagen Inte helt oväntat på kraftfull ishockey.

Hemmaidolerna i blått inledde säsongens sista hemmamatch med att genast sätta tryck mot Boston och målvakten Tuukka Rask. Men någon utdelning för sitt slit fick spelarna inte. Den finländske burväktaren spikade igen under de två första perioderna, och lade grunden för Bostons seger.

- Han är en stor orsak till att vi ens är här och i kväll var han verkligen i zonen, säger Patrice Bergeron enligt nhl.com.

Tyst publik

På andra sidan var St Louis Jordan Binnington desto mer olycklig.

Åt Bostons 1–0 kunde kanadensaren inte göra så mycket. Bortalaget fick tidigt i matchen chansen att spela fem mot tre, och det överläget tog laget vara på genom Brad Marchand, som fri från snäv vinkel prickade in 1–0.

Målet fick St Louis att växla upp tempot ännu ett snäpp och Rask fick kämpa hårt för att freda sin kasse. Men de riktigt klara chanserna uteblev, under den andra perioden blev det många felpassningar och spelvändningar åt båda håll.

- Ja, Tuukka var fantastisk, men jag tycker överhuvudtaget vi spelade väldigt bra som lag defensivt, säger Bostonanfallaren Joakim Nordström till Aftonbladet.

Publiken började halvvägs in i matchen visa sitt missnöje över uteblivet måljubel och spelkvaliteten minskade när desperationen ökade hos hemmaspelarna.

Enkla Boston-mål

När St Louis gick in i tredje perioden redo att komma ikapp slängde Bostons Brandon Carlo i väg en lös chanspuck från blålinjen. Binnington var inte på hugget och släppte in den studsande pucken till 2–0.

Målet, som kom 2.30 in i slutperioden, tystade publiken än mer, och de blå stod nu mot en försvarsmur för svår att överlista. Och när de kom igenom stod Tuukka Rask i vägen, så gott som hela tiden.

När Ryan O'Reilly gjorde St Louis tröstmål hade Binnington redan släppt in ett tredje mål, från Karson Kuhlman, som inte heller det såg otagbart ut. Och när David Pastrnak gjorde 4–1 var festen definitivt avblåst.

Fördel Boston?

5–1 kom i öppen kasse och därmed kunde Boston alltså göra precis som mot Toronto, med kniven mot strupen vinna den sjätte matchen på bortaplan och kvittera till 3–3.

Då, i första slutspelsomgången, vann laget även den sjunde och avgörande kampen på hemmaplan. Om det blir en repris i finalen får vi veta natten mot torsdag, svensk tid, då den sista, helt avgörande finalmatchen spelas i Boston.

- Det blir inte större än så här, jag har drömt om en Game 7 sedan jag var liten och kan inte ens föreställa mig hur det kommer kännas, säger Bostons Marcus Johansson till Aftonbladet.

Fakta: Stanley Cup-finalen

Finalen avgörs i bäst av sju matcher. Det står 3–3 i matcher.

Match 1: Boston–St Louis, 4–2.

Match 2: Boston–St Louis. 2–3 (efter förlängning).

Match 3: St Louis–Boston, 2–7.

Match 4: St Louis–Boston, 4–2.

Match 5: Boston–St Louis, 1–2.

Match 6: St Louis–Boston, 1–5.

Match 7: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 13 juni, svensk tid.