"Spelkulturen inom elithockey behöver sig en tankeställare", säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på spelarfacket Sico. Arkivbild
"Spelkulturen inom elithockey behöver sig en tankeställare", säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på spelarfacket Sico. Arkivbild

Rapport: spelberoendeproblem i elitidrotten

I snitt fyra till fem spelare i varje elitidrottslag lider av spelmissbruk. Det skriver Aftonbladet som tagit del av en kommande rapport från Karolinska institutet.

ANNONS
|

På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har Karolinska institutet genomfört en undersökning, där 1600 idrottare och 400 ledare inom ishockey, fotboll, innebandy och basket har tillfrågats om spelvanor.

Enligt Aftonbladet kommer denna undersökning, när den släpps i sin helhet, bland annat att visa på att i snitt fyra till fem spelare per lag lider av spelmissbruk.

Inom ishockeyn har spelarfacket Sico tidigare informerat sina klienter om problemet.

- Spelkulturen inom elithockey behöver sig en tankeställare. Det är en högst prioriterad fråga för Sico och våra medlemmar. Mörkertalet är jättestort och hela hockey-Sverige behöver se över hur vi ska göra för att det ska bli bra i framtiden, säger Sicos generalsekreterare Erik Zachrisson till Aftonbladet.

ANNONS

- Det är bra om alla aktörer inom idrott får upp ögonen. Spel om pengar är inte oproblematiskt. Jag tycker att vi måste vara vaksamma om en diskussion kring det här. Hur ser spelindustrin i sporten ut? Vi har inga siffror på det, men hur ser den yttre påverkan egentligen ut? Jag tycker att det borde diskuteras, säger Maria Vinberg, ansvarig för undersökningen på Karolinska institutet, till Aftonbladet.

TT

ANNONS