Megan Rapinoe jublar efter sitt andra mål i matchen.

Rapinoe hjälte när USA besegrade Frankrike

Två guldfavoriter mot varandra i ett gigantmöte redan i kvartsfinal. Då såg Megan Rapinoe till att skicka USA till semifinal med sina två mål – och värdnationen Frankrike ut ur fotbolls-VM.

|

I åttondelsfinalen mot Spanien var Megan Rapinoe stor segerorganisatör med sina två straffmål i 2–1-matchen. Mot guldfavoriten Frankrike, på Parc des Princes i Paris, förväntades det bli svårare.

Det tog Rapinoe fem minuter att hitta rätt första gången. Hennes andra mål tillkom mitt i ett stort franskt spelövertag, och var det som i målväg krävdes för att USA skulle vinna med 2–1 och skicka värdnationen ur VM-turneringen.

- Det är det här det handlar om. Självklart ville vi spela bättre men vi är vidare till semifinalen, säger Rapinoe i TV4:s sändning och fortsätter:

- Vi ska njuta av det här. Det är speciellt att vinna över värdnationen här på Parc des Princes.

Tidigt amerikanskt mål

Första målet gjorde Rapinoe efter att USA tilldömdes en frispark till vänster om straffområdet. 33-åringen slog en hård, låg boll, samtidigt som flera amerikanska spelare rusade mot mål för att störa målvakten och eventuellt styra in bollen i mål.

Det lyckades. Rapinoes frispark letade sig igenom den stora spelarklungan framför Frankrikes målvakt Sarah Bouhaddi och in i nätmaskorna.

1–0 stod sig halvleken ut.

Det franska laget, piskat att göra mål inför hemmapubliken, tog över spelet allt mer i andra halvlek och ett kvitteringsmål började hänga i luften. Men hemmaspelarna blandade offensiv ineffektivitet med felpass. Något som USA kunde utnyttja.

I den 65:e minuten kom Tobin Heath in i en perfekt djupledslöpning på högerkanten och hittade in till Megan Rapinoe, vem annars?

Rapinoe kunde på ett tillslag placera in bollen till 2–0, vilket tvingade ned Frankrike i rejäl brygga.

Men de franska supportrarna skulle få jubla. Wendie Renard nådde högst på en frispark och nickade distinkt in reduceringen i 81:a minuten.

Frankrike ropade på straff

I 84:e minuten ropade fransyskorna på straff då en amerikansk försvarare fick armen på bollen i straffområdet, men domaren valde att fria.

Frankrikes anstormning fortsatte – men förgäves. USA vann med 2–1 och värdnationen är därmed utslagen.

- Jag måste hylla det franska laget. De spelade ut oss med bollen. Men vi var så bra defensivt, så starka och vi slog till där det kändes. Det här laget har otroligt mycket hjärta, säger Rapinoe.